« Zpět

Firmy si raději půjčují, než kupují

| 15. listopadu 2011 - 11:32 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

České společnosti jsou v době ekonomické nejistoty stále opatrnější a vyhýbají se přímému vlastnictví. Otazníky nad budoucím vývojem je vedou k tomu, že si ve stále větší míře automobily, nemovitosti a další vybavení pouze půjčují. 

České společnosti jsou v době ekonomické nejistoty stále opatrnější a vyhýbají se přímému vlastnictví. Otazníky nad budoucím vývojem je vedou k tomu, že si ve stále větší míře automobily, nemovitosti a další vybavení pouze půjčují.
PRAHA Potřeba mít v době ekonomické nestability co největší polštář volného kapitálu - to je hlavní důvod, proč české firmy hledají jiné formy vlastnictví majetku. Z průzkumu LN mezi podnikateli vyplývá, že nejvíce roste zájem o takzvaný operativní leasing. Zjednodušeně jde o pronájem strojů, dopravních prostředků, ale i nemovitostí na omezenou dobu.
Klient platí v takovém případě jen rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou. Na rozdíl od klasického leasingu totiž po uhrazení dohodnuté částky zůstává auto nebo stroj v majetku leasingové společnosti.
„Využíváme operativní leasing hlavně na budovy, ale také například na osobní vozidla, skladovou techniku či další zařízení,“ potvrzuje manažerka komunikace maloobchodního řetězce Ahold Simona Caidlerová s tím, že hlavním důvodem je snaha mít dostatek volného kapitálu a zlepšit účetní bilanci.
„Zájem o operativní leasing je letos citelný. Naše dceřiná společnost UniCredit Fleet Management meziročně zvýšila objem obchodů o 70 procent,“ říká Erika Duchanová, ředitelka komunikace UniCredit Leasing.
Z důvodu úspory nákladů využívá operativního leasingu na pořízení automobilů ČEZ. „Úspora se projevuje hlavně ve snížené administrativní zátěži související s provozem vozidel, jako je pojištění, vyřizování pojistných událostí nebo zajišťování servisu,“ vysvětluje mluvčí ČEZ Eva Nováková.
V době nestálého přísunu zakázek se k tomuto druhu financování uchylují čím dál více i dopravci.
„Hraje v tom roli opatrnost. Firmy nechtějí už tolik auta kupovat na úvěry, je pro ně lepší si část vozového parku pronajmout jen na určitou dobu a pak se jich bez problému zase zbavit,“ vysvětluje jednatel společnosti O. K. Trans Praha Vladimír Starosta. Dopravci tak mohou rozšířit svůj vozový park jen na dobu, po kterou mají nasmlouvané zakázky.
„Když si vezmete finanční leasing, vozidlo vám zůstane. Jenže přijde recese a auto neprodáte. Jestliže není poptávka, o ojetiny není zájem,“ dodává Starosta.
Někdy je lepší koupit „Půjčování“ však není vhodné pro každého. Některým firmám přímé vlastnictví vyhovuje. „Operativní leasing používáme pouze na financování technologií,“ řekl LN Ivo Stach, finanční ředitel společnosti Dial Telecom, a dodal, že dlouhodobě ve firmě využívání této formy financování klesá. „Vyhovovalo nám to hlavně z počátku existence naší firmy, kdy jsme nechtěli financovat velmi drahá zařízení z vlastních prostředků. Nyní využíváme spíše provozní úvěrování, které je pro nás finančně výhodnější, a daná věc je v našem majetku,“ říká Stach.
Jak rychle najít 750 milionů Některé podniky si pronajímají i své sídlo. Například stavební holding Skanska před dvěma lety prodal dva komplexy svých kancelářských budov a raději se odstěhoval do nájmu. Hlavní motivací bylo v době krize získat volný kapitál ve výši 750 milionů korun. „Nájem je navíc výhodnější než vlastnictví, to je zátěží,“ vysvětlil Zdeněk Burda, předseda představenstva holdingu Skanska CS.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.