« Zpět

Zájem obchodníků o nové platební terminály je výrazný, bezkontaktní platby vzrostly čtvrtletně na šestinásobek

| 24. dubna 2013 - 11:07 | Zprávy | Karty

Češi mohou v současnosti u obchodníků platit prostřednictvím 74 tisíc karetních terminálů a přibližně 30 % z nich již umožňuje bezkontaktní platby. Česká republika patří k zemím, kde je nástup nové technologie na vzestupu. Zájem o tento typ plateb přitom roste na straně obchodníků i na straně spotřebitelů a UniCredit Bank na něj dokázala pružně reagovat – v současnosti obsluhuje přibližně 12 % českého trhu s bezkontaktními platbami. Při porovnání dat za třetí a čtvrtý kvartál loňského roku banka eviduje nárůst bezkontaktních plateb o neuvěřitelných 575 %.

 

Terminály s bezkontaktní platební funkcí banka instaluje od léta loňského roku. Umožňují transakce prostřednictvím bezkontaktní platební karty i mobilního telefonu s technologií NFC podporující standardy PayPass a PayWave. „Naše terminály jsou kompatibilní nejen s NFC, ale i ostatními systémy pro bezkontaktní platby, které jsou na trhu. Jde o univerzální řešení, a zájem o něj je obrovský,“ upřesňuje Tereza Kuklíková, manažerka acquiringu UniCredit Bank.
 
Terminály s bezkontaktní funkcí od UniCredit Bank lze využít například v řetězcích McDonald’s, Paneria, Agip, Rossman, Reno, Tchibo, Orsay, Mango či Puma. Celkem se jedná přibližně o 2500 platebních terminálů. V celé Evropě je nyní v provozu přibližně 400 tisíc bezkontaktních terminálů.
 
Banka se také zapojila do aktuálního souboje, který může výrazně proměnit český trh s doručováním balíků: „Projektu Kouzelná almara, který nabízí samoobslužné vyzvednutí balíků nakoupených v e-shopech většinou i v non-stop režimu, jsme poskytli technologie pro přijímání plateb. Prozatím se jedná o 15 obchodních míst, předpokládáme, že do konce roku se jejich počet zněkolikanásobí,“ upřesňuje Kuklíková.
 
Zajímavý pohled nabízí také srovnání s dalšími zeměmi. Na Slovensku je k dispozici přibližně 11 500 bezkontaktních terminálů, což je téměř o polovinu méně oproti České republice. Využívány jsou pak především obyvateli Bratislavy, případně jiných velkých měst. Nejvíce rozšířené jsou v nákupních centrech a velkých řetězcích typu Billa, Lidl nebo COOP.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.