« Zpět

V e-shopu nakoupí alespoň jeden vánoční dárek 64 % Čechů

| 21. listopadu 2014 - 10:14 | Zprávy | Karty

Podle aktuálního průzkumu GE Money Bank letos internetové obchody poprvé v nákupu vánočních dárků porazí tradiční obchodní centra. Zatímco téměř dvě třetiny lidí si chtějí alespoň jeden dárek objednat prostřednictvím internetu, do obchodních center zamíří pro vánoční dárky o 3 % zákazníků méně než před rokem.

„Podle našich průzkumů se počet lidí, kteří budou nakupovat vánoční dárky na internetu, znovu mírně zvýší. V porovnání s Vánoci 2012 poskočil počet lidí, co nakoupí dárky na internetu o celých 10 %, zatímco počet nakupujících v obchodních centrech spíše stagnuje,“ komentuje výsledky průzkumu Josef Jehlík, manažer věrnostního programu bene+.
 
Velké řetězce jako supermarkety a hypermarkety, specializované obchody i Vánoční trhy letos k nákupu vánočních dárků využije shodně zhruba čtvrtina lidí.
 
Stále oblíbenější výprodeje a věrnostní programy
Každý pátý Čech odloží nákup alespoň části dárků až na povánoční výprodeje. Nejčastěji půjde o oblečení, obuv a drobnou elektroniku. Rozhodnutí co a kde nakupovat navíc ve stále větší míře ovlivňuje, zda obchodníci nabízejí věrnostní programy. „Věrnostní programy mohou vánoční nákupy výrazně zlevnit. Například v programu bene+, který je v Česku na platebních kartách největší, letos klientům vrátíme na odměnách téměř 100 milionů korun v reálných penězích,“ dodává Josef Jehlík, manažer GE Money Bank. Věrnostní program bene+ je automatickou součástí platebních karet GE Money Bank. V programu je již přes 250 partnerů, klienti tak mohou výhody čerpat ve více než 1600 kamenných provozovnách a 35 internetových obchodech.
 
Hotově nebo kartou?
Při placení vánočních nákupů jsme stále poměrně konzervativní. Tři čtvrtiny dotázaných alespoň část dárků zaplatí v hotovosti. Třetina lidí využije k uhrazení dárků také bankovní převod, tuto možnost upřednostní hlavně ženy. Celkem 15 % dotázaných uvedlo, že uhradí nákup kartou na internetu. Debetní kartu v obchodě pak hodlá k nákupu dárků použít 45 % dotázaných, a to především vysokoškoláci, obyvatelé Prahy a dalších velkých měst. Kreditní kartou zaplatí přibližně 15 % nakupujících.
 
Rovněž poměrně konzervativní jsme i při výběru dárků. Stále jednoznačně vede kosmetika, na dalším místě je oblečení, následuje elektronika, sportovní vybavení, knihy, šperky, dárkové poukazy a samozřejmě hračky pro děti.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.