« Zpět

Platíte raději kartou než hotovostí? Patříte k 46 procentům českého národa!

| 23. srpna 2019 - 6:50 | Zprávy | Karty

Češi patří k lídrům v oblasti plateb kartou na pokladnách obchodů. A obchodníci si to pochvalují, protože již dávno se zjistilo, že zákazníci v obchodě při platbě kartou zaplatí o cirka 18 procent vyšší částku, než když musejí použít hotovost. Hotovost je limitující, karty už tolik ne. Navíc jsou karty i bezpečnější, což nahrává jejich všeobecné oblibě.

Tesco leták nabízí akce na zboží, které potřebujete. Díky kartě ho můžete koupit i cestou z práce!

Už jsme zmínili, že hotovost je velmi limitující faktor nákupu. Pokud platíte hotovostí a ve volné chvíli narazíte na zajímavou nabídku v Tesco letáku nebo jiném oblíbeném obchodě, může se stát, že když nemáte platební kartu, odejdete z obchodu s prázdnou, i když jste o zboží původně měli zájem. Není totiž v lidských silách držet v peněžence stále dostatek hotovosti pro případy náhodných, avšak výhodných nákupů podle online letáků.

Dražší nákupy kvůli kartě? To se nestává!

Pokud se obáváte, že budete muset zaplatit poplatek za platbu kartou u pokladny, když jste si šli pro trička nebo šortky ve zvýhodněné akci v Takko letáku, obáváte se zcela zbytečně. Platba kartou za nákup není spojena s žádnými dodatečnými poplatky, alespoň ne u velkých obchodů, ke kterým Takko náleží. Kartou i hotovostí zaplatíte naprosto stejnou částku a dokonce o několik haléřů jinak, protože při platbě kartou se nemusí zaokrouhlovat na celé koruny. 

Platby kartou budou brzy možné i v menších obchodech

Češi jsou zvyklí nakupovat zejména ve velkých obchodních sítích, které nabízejí často to nejlevnější zboží, jak se můžete pravidelně přesvědčit například v nabídce akčního letáku Pepco. I tak se ale často spoléháme na nabídky menších obchodů, kde pro změnu najdeme specializovaný sortiment soustředěný na specifickou skupinu zákazníků.

Až doteď nebylo možné u mnoha menších obchodníků platit kartou, což dost omezovalo růst jejich tržeb, viz výše zmíněný efekt plateb kartou na velikost celkového nákupu. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto spojilo síly se Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR), Svazem průmyslu a dopravy, Asociací malých a středních podniků (AMSP), Hospodářskou komorou a karetní společností MasterCard.

Co je cílem? MasterCard chce do projektu podpory platebních terminálů v malých obchodech v příštích třech letech investovat 150 milionů korun. Do tohoto projektu se vzhledem k nedávnému vyjádření generálního ředitele Visa pro ČR a Slovensko zapojí i karetní společnost Visa.

Urychlit zavádění platebních terminálů do malých českých prodejen můžete i vy!

Pokud si přejete platit kartou ve vašem oblíbeném malém obchůdku nebo v kterémkoliv malém obchodě, kde platební terminál ještě nezavedli, abyste se už nemuseli úzkostlivě starat o hotovost, můžete s urychlením procesu pomoci i vy! Ptáte se, jak? 

Prostě tím, že budete po svých obchodnících bezhotovostní platby požadovat. Jakmile se obchodníci opakovaně přesvědčí o tom, že platební terminál by u nich mohl mít úspěšný provoz, urychlí proces jeho zavádění i ve své prodejně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.