« Zpět

Platby kartou rostou před Vánocemi o 30 procent

| 17. prosince 2014 - 9:52 | Zprávy | Karty

Jak mít finance v předvánočním období pod kontrolou a jak nakupovat chytře a bezpečně radí nejen svým klientům ČSOB a Era. K tomu, abyste ušetřili nejen peníze, ale i nervy při shánění vánočních dárků, vede podle jejich pracovníků několik cest.

Nejjednodušší z nich je nákup dárků na internetu. Placení v certifikovaných e-shopech se nemusíte obávat. Nejběžnější formou je online platba platební kartou, oblíbené jsou i platební brány. Platba kartou je pohodlný a dnes velmi rozšířený způsob, jak platit online. Stačí při tom dodržovat jednoduché bezpečnostní zásady. Především nakupovat jen u obchodníka, který nabízí platbu kartou přes tzv. 3D Secure technologii. Při využití systému 3D Secure se citlivé údaje o vaší kartě k obchodníkovi vůbec nedostanou, dalším bezpečnostním prvkem je potvrzení internetové platby SMS.
 
„Pro klienta je výhodné platit na internetu kartou, protože pokud mu zboží není doručeno, řešení problému může přesunout na svou banku a nemusí řešit vrácení platby přímo s obchodníkem. Stačí podat podat standardní reklamaci. Banka ji přijme a v rámci šetření následně získá stanovisko zpracovatelské banky, které obchodník musí doložit veškeré podklady k transakci a jejímu účelu. Pokud obchodník neprokáže objednané plnění, je povinen peníze vrátit a jsou klientovi připsány zpět na jeho účet," vysvětluje František Klufa, ředitel útvaru Péče o klienty ČSOB a Ery.
 
V rámci předvánočních nákupů je dobré mít na paměti, kolik jste již utratili a kolik vám ještě na výdaje zbývá. Existuje řada aplikací, které podobnou pomoc nabízejí. Klienti Ery mají přímo v internetovém bankovnictví službu Era osobní finance, se kterou mají hned jasno, za co utrácí. Na nákup vánočních dárků můžete využít svoji kreditní kartu. Oproti kontokorentu nabízí bezúročné období. „Era umožňuje využít toto bezúročné období v délce 55 dnů, a to i u výběru z bankomatu," upozorňuje František Klufa.
 
Nejde o to šetřit jen peníze, ale i čas. „Neztrácejte čas hledáním bankomatu a čekáním ve frontě, abyste si mohli vybrat hotovost, v obchodech plaťte kartou," radí Klufa. Pokud máte bezkontaktní, nemusíte při útratě do 500 korun ani zadávat PIN, takže platba je opravdu komfortní a rychlá.
 
A ještě jedna drobná rada, která vám rovněž ušetří čas. Naučte se využívat službu CashBack. Je to jednoduché – ve vybraných prodejnách požádáte při placení platební kartou za nákup ve výši alespoň 300 korun pokladní o vydání hotovosti. Vybrat tímto způsobem můžete zdarma až 1 500 korun. Najednou tak zaplatíte za nákup a rovnou vyberete i potřebnou hotovost.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.