« Zpět

Obyvatelé Liberce mohou jako první v Česku zaplatit za jízdenku v tramvaji bezkontaktní kartou

| 23. září 2014 - 11:12 | Zprávy | Karty

Díky spolupráci MasterCard, ČSOB a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) je Liberec prvním městem v České republice, kde si mohou cestující zakoupit jízdenky přímo ve vozidle MHD bezkontaktní platební kartou. Jedná se o další rozšíření služby zákazníkům, a to přesně jeden měsíc po zprovoznění automatu na jízdenky, kde je možno použít stejný způsob platby – bezkontaktní platební kartu. Dopravní podnik tak reaguje na požadavky trhu, kdy podle průzkumu MasterIndex* , by chtělo 52 % Čechů platit ve veřejné dopravě bezkontaktní platební kartou.

V rámci pilotního projektu realizovaného ve spolupráci se společnostmi MasterCard a ČSOB jsou v tramvaji EVO2 instalovány validátory umožňující akceptaci bezkontaktních karet. Cestující pouze přiloží svoji bankovní kartu, během několika sekund zaplatí za jízdenku a nemusí řešit hotovost.
 
Validátory pořídil DPMLJ za výrazné podpory společností MasterCard a ČSOB. Vedle pořízení samotných validátorů musel dopravní podnik výrazně rozšířit i svůj backoffice, který mu umožní validátory na dálku spravovat. Náklady na úpravu backoffice byly uhrazeny z rozpočtu DPMLJ a to především díky podpoře představenstva dopravního podniku, které zavedení této inovativní metody schválilo. „Představenstvo společnosti souhlasilo s realizací pilotního projektu, v němž se do DPMLJ implementují nejnovější metody elektronického odbavování cestujících, které se používají ve městech jako je Londýn nebo Chicago" řekl Luboš Wejnar, ředitel DPMLJ.
 
„Se zástupci Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou spolupracujeme od loňského roku. Těší mě, že jsme našli partnera, který sdílí naši vizi budoucnosti ve veřejné dopravě, kde využití bezkontaktních platebních karet a mobilních aplikací umožní nejen nákup jízdenky, ale zároveň budou i jeho nosičem," říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení ze společnosti MasterCard.
 
Nové validátory cestující snadno poznají podle symbolu používaného pro bezkontaktní platby. Budou akceptovat pouze bezkontaktní bankovní karty, kterých je v ČR vydáno více než 5 milionů.
 
„Klienti si bezkontaktní karty oblíbili a velmi rychle pochopili, že se jedná o bezpečný, jednoduchý a pohodlný způsob placení. V poslední době pozorujeme, že se lidé naučili platit nižší částky bezkontaktně místo toho, aby používali hotovost. Přesně tento trend nahrává i prvnímu bezkontaktnímu jízdenkomatu, který cestující mohou využívat přímo v tramvaji. Proto věříme, že projekt bude úspěšný," říká Jan Kubíček, manažer ČSOB a Ery pro Rozvoj obchodu se třetími stranami.
 
Ve validátoru lze zakoupit jízdenku pro zónu Liberec, a to ve variantě základní a poloviční. Držitel karty samozřejmě může koupit jízdenku nejen sobě, ale i svým spolucestujícím. Jednoduše zvolí jízdní doklad, přiloží bezkontaktní bankovní kartu a zařízení mu vytiskne požadovanou jízdenku. Celá transakce by měla proběhnout téměř okamžitě.
 
Pro jednoduchost nebudou tyto validátory pracovat s krajskou kartou Opuscard, jsou však koncipovány tak, aby bylo možné i tuto funkcionalitu v budoucnu doplnit.
 
Vedle jízdenkového automatu akceptujícího bezkontaktní platební kartu je zavedení těchto validátorů dalším počinem DPMLJ, který usnadňuje nákup jízdních dokladů jak nepravidelným cestujícím z Liberce, tak turistům z Čech i ze zahraničí.
 
Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) reaguje na požadavky trhu, kdy podle průzkumu MasterIndex, by chtělo 52 % Čechů platit ve veřejné dopravě bezkontaktní platební kartou.
 
*Průzkum proběhl v červnu 2014 na vzorku 1005 lidí ve věku 18-69 let.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.