« Zpět

O PayPass má zájem 76 % Čechů

| 5. října 2011 - 11:19 | Zprávy | Karty

[Tisková zpráva] Průzkum společnosti MasterCard s názvem MasterIndex potvrdil, že bezkontaktní platby jsou pro Čechy atraktivní. Více jak tři čtvrtiny z nich by o tento typ plateb mělo zájem. Hlavním důvodem je především rychlost placení. 

[Tisková zpráva] Průzkum společnosti MasterCard s názvem MasterIndex potvrdil, že bezkontaktní platby jsou pro Čechy atraktivní. Více jak tři čtvrtiny z nich by o tento typ plateb mělo zájem. Hlavním důvodem je především rychlost placení. Nejvíce by Češi bezkontaktní technologii MasterCard PayPass uvítali na platební kartě nebo v mobilu a využívat by ji chtěli v hypermarketech.
Z průzkumu společnosti MasterCard1 vyplynulo, že Češi by chtěli bezkontaktním způsobem platit hlavně kvůli tomu, že je to rychlé (55 %) a pohodlné či jednoduché (44 %). „Bezkontaktní platební technologie MasterCard PayPass přináší rychlejší a pohodlnější způsob placení. Při nákupu již zákazníci nemusejí hledat hotovost, dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou a při platbě do 500 Kč ani zadávat PIN. MasterCard PayPass je proto ideální v místech, kde je důležitá rychlost, např. v hypermarketech nebo fastfoodech,“ komentuje Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.
Kde a jak by Češi rádi platili bezkontaktně?
Podle průzkumu MasterIndex2 by placení s MasterCard PayPass Češi nejvíce ocenili v obchodech s potravinami nebo supermarketech (84 %). Dále by jim PayPass přišel vhod ve veřejné dopravě (58 %) a v restauracích/ka­várnách/fast foodech (58 %).

Na otázku, který nástroj by Čechům pro zabudování technologie MasterCard PayPass přišel jako užitečný, odpověděla většina z nich tradiční platební karta (67 %) nebo mobilní telefon (63 %). Z dalších možností by uvítali přívěšek nebo hodinky. Čeští muži by ve srovnání s ženami ocenili spíše mobily nebo hodinky a právě takto je dnes již možné platit na Slovensku. U žen bodovaly prsteny nebo náramky.
Bezkontaktní platby – situace v ČR
Společnost MasterCard ve spolupráci se Citibank představila letos v červnu jako první v České republice platební karty obsahující technologii MasterCard PayPass. „Další banky se chystají bezkontaktní platby v ČR poskytovat v průběhu jednoho roku. Platit bezkontaktně je v ČR možné například již v pražských hypermarketech Interspar. Další terminály pro bezkontaktní platby budou zaváděny na náš trh během několika týdnů. Očekáváme zapojení dalších obchodních sítí,“ dodává Javorský.
Slováci mohou platit bezkontaktně i hodinkami
Slovenský trh je v implementaci moderních platebních technologií rychlejší. Zde je PayPass zaveden již od roku 2008 a svým klientům ho nabízí 7 slovenských bank. Platit bezkontaktně mohou Slováci u více než 4 000 obchodníků. K bezkontaktním platbám mohou Slováci používat hned několik nástrojů – platební kartu, hodinky nebo nálepku, kterou je možné umístit například na mobilní telefon. MasterCard PayPass byl zabudován i do Bratislavské městské karty, která má pro obyvatele Bratislavy mnohostranné využití – od platební karty přes identifikační kartu do MHD až po průkaz do knihovny. „Jsme rádi, že se bezkontaktní platby na Slovensku úspěšně rozvíjejí. Pozitivní přístup vnímáme nejen ze strany bank, obchodníků, ale také samotných koncových uživatelů. Z našeho průzkumu3 vyplývá, že celých 71 % z těch, kteří na Slovensku vlastní platební kartu s PayPass technologií, ji používají – z toho 36 % pravidelně a dalších 35 % častokrát,“ říká Milan Laitl, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Slovensko.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.