« Zpět

Naprostá většina českých boháčů se věnuje charitě

| 26. listopadu 2013 - 14:21 | Zprávy | Karty

Přibližně 85 % movitých lidí v Česku se pravidelně či příležitostně věnuje některé dobročinné aktivitě. Vyplývá to z průzkumu angažovanosti privátních klientů ČSOB v charitativní oblasti. Stejné procento respondentů považuje za nejdůvěryhodnější poskytnutí věcného daru. Pravidelnému přispívání na dobročinnost se věnuje zhruba třetina oslovených privátních klientů ČSOB. Díky nové platební kartě World Elite se toto číslo ještě zvýší. Část platby totiž půjde automaticky na charitu.

Když přispívat na charitu, tak jedině napřímo. Takový názor má celých 64 % klientů privátního bankovnictví ČSOB. Druhou oblíbenou formou je finanční podpora nadace nebo nadačního fondu. „Lidé se nejčastěji rozhodují podle toho, co jim doporučí jejich rodina, přátelé a známí. Velká část je také oslovována napřímo ze strany dobročinných organizací nebo zájemců o podporu,“ doplňuje způsob výběru charitativní činnosti Martin Kosobud, výkonný ředitel ČSOB Private Banking a dodává: „Klienti se při konečném rozhodování soustředí na zaměření projektu (36 %) a také na efektivitu využití darovaných prostředků (32 %).“
 
Mezi nejoblíbenější charitativní projekty patří pomoc ohroženým dětem a příspěvky do zdravotní oblasti. „Naši klienti do nich přispívají stejným dílem (26 %). Naopak menší zájem mají o kulturu nebo ochranu zvířat. Tento typ dobročinnosti si vybírá jen zhruba desetina oslovených,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Kosobud. Samozřejmě vliv má také individuální vztah k danému projektu. Hodnotu věnované podpory si dárci neurčují předem, ale rozhodují se podle potřeby vybraného projektu a jeho závažnosti.
 
Téměř polovina bohatých lidí (konkrétně 40 %) souhlasí s tím, že dobročinné aktivity jsou potřebné, přičemž přibližně třetina z nich vnímá nezbytnost vlastního angažmá. ČSOB se proto rozhodla, že jim v tomto rozhodnutí pomůže. „Od příštího roku budou mít klienti ČSOB možnost platit speciální kartou World Elite, která bude z každé transakce odvádět 0,6 % na charitu,“ vysvětluje možnosti snadné pomoci dobročinným organizacím Tomáš Jelínek, ředitel teplické pobočky ČSOB Private Banking. Získané finanční prostředky budou rozděleny mezi Výbor dobré vůle, Nadaci charty 77, Nadační fond Českého rozhlasu, Nadaci VIA, a Člověka v tísni. Vybrané neziskové organizace respektují preference klientů ČSOB Private Banking. „Banka svými aktivitami společenské odpovědnosti dlouhodobě podporuje neziskový sektor. Možnost přispívat organizacím prostřednictvím každodenních platebních transakcí je však jedinečnou možností, jak na projektech spolupracovat s našimi klienty. To je, myslím, zajímavé pro všechny strany,“ komentuje Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.
 
Počet klientů ČSOB Private Banking za posledních pět let rostl průměrně ročně o 2 % a výše jejich aktiv za stejné období o 8 %. Největší skupinu tvoří majitelé společností (asi 35 %) a osoby samostatně výdělečně činné (přibližně 24 %). Mezi další kategorie movitých osob patří top manažeři, dřívější vlastníci společností, rodinní příslušníci a v menšině i sportovci a známé osobnosti.
 
V letošním roce ČSOB Private Banking obdržel významná ocenění.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.