« Zpět

Dovolená bez platební karty již není in

| 14. června 2013 - 9:53 | Zprávy | Karty

Platební karta je při cestování do zahraničí stejnou samozřejmostí, jako například cestovní doklad či zubní kartáček. I když se bez peněz nelze obejít nikde, bez hotovosti je to možné na stále více místech po celém světě. Jen loni čeští turisté v zahraničí uskutečnili platby ve výši 35,7 miliard korun, což je o téměř 10 % více oproti roku 2011, dalších 10 miliard korun vybrali prostřednictvím bankomatů.*

„Z našich statistik vyplývá, že si klienti ČSOB a Ery při cestování přivykli na komfort, který poskytují platební karty. Za minulý rok pomocí nich uskutečnili platby ve výši převyšující 6 miliard korun, tedy téměř o 700 milionů korun více, než tomu bylo v roce 2011. Klienti navíc vybrali přes 2 miliardy pomocí bankomatů. Tento rok očekáváme pokračování nastoleného trendu a tedy opětovné zvýšení,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery. „I přes rostoucí popularitu platebních karet však není vhodné spoléhat pouze na moderní technologie. Na dovolenou je ideální kombinace hotovosti a platební karty, neboť stále existují místa, kde se kartou platit nedá. Vyplácí se s sebou přibalit i hotovost v celosvětové uznávané měně jako je euro či dolar,“ doporučuje Peter Demjanovič.
 
Jednou z hlavních výhod při používání platební karty v zahraničí je, že odpadá nutnost vyhledávání nejlepšího kurzu. Při platbách v zahraničí totiž klient získá výhodnější kurz než při výběru hotovosti a navíc nemusí platit poplatek za směnu, který si směnárny často účtují. Podobně jako v Česku, za platby u obchodníka nejsou bankou účtovány poplatky a transakce je zdarma.
 
Při cestách do zahraničí by se nemělo zapomínat na cestovní pojištění a také pojištění k platební kartě. Tu lze pojistit proti odcizení i proti ztrátě. Toto pojištění je platné po celém světě a klient je mimo jiné pojištěn i proti neoprávněnému použití karty v důsledku její ztráty. V případě, že je klientovi odcizena jeho platební karta, může si – v případě, že se jednalo o kartu embosovanou (s vystouplým reliéfním písmem) – přímo u zahraniční banky nechat vystavit kartu náhradní anebo požádat o vydání náhradní hotovosti. Nemůže se proto stát, že se klient v zahraničí ocitne zcela bez finančních prostředků.
 
Nutností je také již zmíněné cestovní pojištění. Ke kartě si klienti mohou sjednat pojištění po telefonu na bezplatné infolince 800 300 300 (ČSOB) či 800 210 210 (Era). Některé typy karet již obsahují cestovní pojištění v ceně karty.
 
Jednorázové pojištění, které není vázáno na platební kartu, je možné si sjednat prostřednictvím aplikace Smartbanking pro chytré telefony. Mezi další způsoby patří možnost online pojištění prostřednictvím webových stránek ČSOB Pojišťovny či osobní sjednání na obchodním místě. Individuální cestovní pojištění lze také jednoduše zřídit pomocí vybraných bankomatů. V tomto případě slouží jako doklad o pojištění stvrzenka z bankomatu.
 
* Zdroj: Sdružení pro bankovní karty
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.