« Zpět

Bezkontaktní platební karty si získaly oblibu a podle odborníků jsou bezpečné

| 21. dubna 2014 - 9:00 | Zprávy | Karty

Ke konci minulého roku bylo u nás vydáno 1,8 miliónu bezkontaktních karet MasterCard a 1,7 miliónu bezkontaktních karet Visa. Každá třetí karta je nyní již bezkontaktní. V Česku se pomocí bezkontaktních karet uskuteční zhruba třetina transakcí, nejvíce ze všech evropských zemí.

Češi přišli velice rychle bezkontaktním platbám na chuť a stali se v nich přeborníky. Takové placení je nejen rychlé, ale i pohodlné. Hlavní důvod zavedení bezkontaktních karet spočívá v nahrazení hotovostních transakcí do 500 korun, kterých je velké množství. Při bezkontaktní platbě stačí pouhé přiblížení karty k terminálu bez fyzického spojení těchto částí. Při platbě do 500 korun není ani třeba zadávat PIN. To všechno platební operace zjednodušuje a zkracuje.
 
Bezkontaktní karty využívají technologii NFC (Near Field Communication), což přeloženo znamená přenos na velmi krátkou vzdálenost. Díky velmi krátké vzdálenosti přenášené informace, měřené v milimetrech, je tato technologie také velmi bezpečná. Před časem se sice vynořily zprávy, jak běžnou čtečkou získat některé údaje z této karty, ale jejich zneužití je podle odborníků prakticky vyloučeno.
 
Podle nezávislých expertů s vyčtenými údaji nelze podniknout téměř nic. Bezpečnost bezkontaktní karty zaručuje šifrování dat v čipu, které brání jejich vyčtení a navíc při platbách na terminálu je každá transakce zabezpečena dynamickými prvky, které se v kartě dopočítávají a ty rovněž vyčíst nelze. Bez těchto prvků nelze kartou zaplatit.
 
Podobné vyjádření k bezpečnosti těchto karet vydala i společnost MasterCard Europe: „Podmínky pro bezkontaktní placení jsou nastavené tak, aby byla co nejvíce zaručena jejich bezpečnost. Na bezkontaktních kartách je řada šifrovacích mechanismů a také technologická omezení, díky kterým lze karty přečíst jen z relativně malé vzdálenosti. Před platbou musí být navíc karta nejprve aktivována platebním terminálem. Podle použitých standardů nejde z karty přečíst ani jméno, ani CVC kód.“
K výhodám bezkontaktní platební karty patří i to, že při platbě nemusí dát majitel kartu z ruky a má ji stále pod dohledem. Tím se eliminuje riziko zjištění citlivých dat z karty personálem či obsluhou. V současné době je v Česku k dispozici již 30 tisíc terminálů pro bezkontaktní platby. Jejich počet dál poroste a rozšíří se i do dalších míst, kde budeme moci kartou zaplatit menší částky, jako jsou vstupenky, občerstvení a podobně. Jak uvedlo v průzkumu MasterCard 50 procent majitelů bezkontaktních karet, rádi by platili „bezkontaktně“ častěji, pokud by bylo více míst pro tento způsob placení. Berme to tedy jako výzvu, na kterou vydavatelé karet a obchodníci co nejrychleji zareagují.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.