« Zpět

Bezkontaktní platby v hromadné dopravě jsou stále populárnější

| 21. září 2020 - 11:35 | Zprávy | Karty

Data ČSOB, největšího poskytovatele bezkontaktních platebních systémů ve veřejné dopravě v České republice, ukazují, že stále více jízdenek je zaplaceno bezhotovostně. Platební terminály ČSOB k úhradě jízdného ve veřejné dopravě využívá už 70 dopravců ve více než 40 městech a regionech. Každý měsíc lidé zaplatí kartou nebo mobilními aplikacemi přes terminály za téměř dva miliony jízdenek. Pohodlné, rychlé a bezpečné placení pomáhá zvyšovat zájem cestujících o veřejnou přepravu a tím omezovat negativní dopady automobilové dopravy. Stejný cíl má i Evropský týden mobility, ke kterému se ČSOB připojuje.

Síť platebních terminálů se i díky ČSOB neustále rozšiřuje. Nově je možné od letoška zakoupit jízdenku bezkontaktně přímo ve voze v brněnské hromadné dopravě. V Ústí nad Labem byla v červenci spuštěna poslední etapa elektronického odbavovacího systému v MHD. Loni vybavila ČSOB bezkontaktními terminály i všechny tramvajové vozy v Praze. Technologická bezkontaktní řešení ČSOB jsou cestujícím k dispozici například v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Karlových Varech či v Moravskoslezském kraji.

„ČSOB je dlouhodobým partnerem veřejných samospráv v oblasti mobility a vedoucím poskytovatelem chytrých platebních řešení ve veřejné dopravě. Pomáháme zvyšovat pohodlí cestujících a rychlost při odbavení a rozšiřovat tím využívání hromadných dopravních prostředků. Chceme podpořit alternativní způsoby dopravy a zlepšit tím současnou situaci. Je totiž jasné, že nárůst osobní automobilové dopravy je do budoucna ve městech neudržitelný,“ říká Michaela Lhotková, výkonná ředitelka ČSOB pro platební řešení a inovace.

V přepočtu na jednoho cestujícího vzniká v hromadné přepravě mnohem méně oxidu uhličitého než při používání osobních aut, která jsou navíc v průměru obsazena jen z 26 procent jejich kapacity. Ideální cestou k omezování produkce škodlivého oxidu uhličitého ve městech je hromadná doprava na elektřinu. „Individuální automobilová přeprava je investičně a provozně drahá, časově a energeticky náročná a škodlivá vůči přírodě a životnímu prostředí,“ poukazuje Jiří Pohl z firmy Siemens Mobility.

„Ochrana životního prostředí, jeho udržitelnost a zdravý životní styl jsou samozřejmou součástí naší DNA, proto jsme se rozhodli připojit i k aktivitám Evropského týdne mobility,“ doplňuje Michaela Lhotková z ČSOB.

Evropský týden mobility je iniciativa Evropské unie. Letošní ročník je ve znamení Bezemisní mobility pro všechny s cílem upozornit na neudržitelnost zvyšování automobilové dopravy ve městech a inspirovat k možným řešením. Koná se od 16. do 22. září a tradičně končí Dnem bez aut.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.