« Zpět

Zlevňování hypoték zdraží nemovitosti

| 28. února 2023 - 10:00 | Zprávy | Hypotéky

Přikláním se k názoru, že zlevnění hypoték a vylepšení jejich dostupnosti povede všeobecně k zdražovaní nemovitostí. A to z několika důvodu. Jako první musíme rozlišovat nemovitost v novém developerském projektu a nemovitost z druhé ruky. U nemovitosti z druhé ruky ceny klesají. Je to většinou z toho důvodu, že vlastníky jsou jednotlivci, kteří z nějakého důvodu prodávají nemovitost a nemohou si dovolit dlouhodobě čekat na lepší časy nebo nemovitost pronajímat.

Na druhou stranu v novém developerském projektu je mnohonásobné více jednotek a většinou zkušený a stabilní developer má větší možnosti, jak se situací naložit. Prioritou developerů dosud bylo jednotky rozprodat koncovým uživatelům, ale se změnou nálady na trhu a dostupnosti hypoték pro koncové zákazníky se developeři začali orientovat na nové zákazníky. Mnoho developerů spolupracuje s fondy, které jednorázově odkoupí celou nebo značnou část projektu. Tohle u jednotlivce není možné. Developeři se také začali orientovat na nájemní trh.

 

Zlevnění hypoték však bude mít za následek zdražení nemovitostí. A to z důvodu, že jich bude na trhu ještě větší nedostatek než dosud. Protože některé projekty převzaly fondy, další developeři převedli na nájemní bydlení, a ty se nedostanou zpět do prodeje nijak brzy, protože developeři tomu věnovali čas a energii a určitě tuto strategii ze dne na den neopustí.

 

Situace v posledním téměř roce měla dopad na nově zamyšlené projekty. Mnoho developerů přibrzdilo ve svých plánech nebo dokonce úplně zastavilo přípravy nových projektů. A tím se ztratil přibližně rok času, takže propast mezi nabídkou a poptávkou se ještě prohloubí. Developer díky administrativě, povolovacím procesům, novým pravidlům finančních institucí atd. není schopen až tak rychle reagovat na aktuální poptávku.

Více na www.getberg.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.