« Zpět

Vrcholí období rekonstrukcí, národ kutilů si na zvelebení svého hnízda průměrně půjčí 1,2 milionu korun

| 5. srpna 2013 - 11:44 | Zprávy | Hypotéky

Jak vyplývá z dat Hypoteční banky, specialisty na financování bydlení, obyvatelé České republiky si nejčastěji na plánované rekonstrukce půjčují v jarních měsících. Až každý desátý Čech financuje rekonstrukci kompletně hypotečním úvěrem a průměrně si pro zvelebení svého bytu, domku nebo na úpravu chaty půjčí částku 1,2 milionu korun. Samotné práce pak realizují v době letních prázdnin. Rekonstruují hlavně lidé do 40 let, nejčastěji rovnou celou nemovitost, a častěji rodinné domky než byty.

„Češi jsou národem kutilů a zároveň jsou známí tím, že se jen velmi neradi stěhují. Způsob, jak částečně změnit a vylepšit své bydlení, je tedy často rekonstrukce. Nejčastěji ji naplánují na letní měsíce, aby měli alespoň částečně jistotu příznivějšího počasí. Průměrná částka, kterou si Češi na rekonstrukci půjčí u Hypoteční banky, je téměř jeden a čtvrt milionu korun. U rodinných domů se však výše investovaných prostředků blíží dvěma milionům, a to zejména ve větších městech,“ uvádí Jana Wolfová, ředitelka marketingové komunikace Hypoteční banky.  
 
Podle průzkumu Hypoteční banky u lidí plánujících rekonstrukci v nejbližších třech letech chce téměř čtvrtina rekonstruovat rovnou celou nemovitost (23,5 %) a 13 procent předělává bytové jádro. Když se pouštíme do dílčích úprav, toužíme zejména modernizovat některý z pokojů (14,6 %), často také sníme o nové koupelně (14 %) nebo kuchyni (7 %).
 
Téměř polovina Čechů pak spoléhá při rekonstrukci sama na sebe a své známé (44 %), a jen každý desátý nechá práce kompletně na externích dodavatelích. Zbývající si s částí rekonstrukce poradí sami a složitější práce přenechají odborníkům.
 
„Z našeho výzkumu vyplynulo, že téměř polovina z lidí plánujících rekonstrukci ji chce alespoň částečně financovat úvěrem, zejména hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Část z nich tak tímto způsobem doplní vlastní úspory, část úvěrem financuje celou rekonstrukci,“ vysvětluje Jana Wolfová.
 
Větší část poskytnutých hypotečních úvěrů směřuje na rekonstrukce rodinných domů. Na ty si klienti průměrně půjčí 1,2 mil. Kč, na zvelebení bytů průměrně investujeme do 800 tisíc Kč. Z dat Hypoteční banky rovněž vyplývá, že do rekonstrukcí se často vrhají lidé ve věku do 40 let (více než 60 %), kteří zatím nemají žádné potomky (57 %). Nejčastěji lidé vylepšují bydlení ve Středočeském regionu, a to právě rodinné domky. Nejdražší rekonstrukce jsou pak realizovány v Praze, kdy se průměrná částka pohybuje kolem 1,9 milionu korun.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.