« Zpět

Více než polovina Čechů si před návštěvou není jistá svým bydlením

| 23. ledna 2014 - 9:00 | Zprávy | Hypotéky

Podle ankety Raiffeisen stavební spořitelny se 55 % respondentů před svými hosty za to, jak bydlí, spíše stydí. U návštěvy nejčastěji řešíme, zda je dostatečně uklizeno a jestli si hosté všimnou některých nedostatků a zastaralého zařízení. Anketa ukázala, že nespokojenost panuje především s podobou kuchyně a koupelny. Osm z deseti dotázaných přiznalo, že by se před návštěvou cítilo lépe, kdyby provedli úpravy svého bydlení.

Jaké pocity u nás převládají, když k nám domů přijde návštěva a prohlíží si náš byt nebo dům? To zjišťovala Raiffeisen stavební spořitelna. „Pouze 29 % lidí je hrdých a pyšných na to, jak pěkně má bydlení, více jak polovina s ním však není úplně spokojena. Celkem 28 % Čechů přemýšlí, jestli má dostatečně naklizeno a 27 % má obavy, zda si návštěva všimne některých nedostatků nebo se stydí za nemoderní a staré zařízení,“ komentuje výsledky ankety Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Když si můžeme vybrat místo setkání s přáteli nebo příbuznými, v první řadě volíme schůzku na neutrální půdě (44 %), až pak u sebe doma (40 %). Stud za vlastní domácnost tak může vést i k ochuzení našeho společenského života.
 
Graf 1: Jaké pocity u vás převládají, když k vám domů přijde návštěva a prohlíží si váš byt nebo dům?
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
A co, když jsme na návštěvě my?
Kriticky nahlížíme nejen na svůj, ale také na cizí domov. Pokud jsme u někoho na návštěvě, napadá nás, co by měl hostitel ve svém bytě nebo domě zlepšit, opravit nebo zmodernizovat. Přiznávají se k tomu téměř dvě třetiny respondentů. Naopak když má někdo domov přímo ukázkový, pak zpytujeme svědomí. Celkem 48 % dotázaných přemýšlí nad zkvalitněním svého bydlení právě jen tehdy, když je na návštěvě v cizím pěkném bytě nebo domě. 
 
Co potřebujeme v našem bydlení vylepšit
Pouze čtvrtina dotázaných v anketě uvedla, že je se svým bydlením spokojena a nepotřebuje nic zlepšovat. Ostatní nejvíc potřebují opravit kuchyň, koupelnu, chodbu nebo předsíň. Méně nás pak trápí dětský pokoj, pracovna, zahrada a schody. V rámci možnosti „jiné“ lidé například uvedli, že by potřebovali větší prostor nebo touží po vlastním bydlení. „Lidé se nejvíce stydí za starou koupelnu a toaletu, kachličky, umakartové jádro a spáry mezi dlaždicemi. Starosti způsobuje také zastaralé vybavení, např. nábytek a kuchyňská linka, dále nedostatek úložného prostoru, fasáda domu, špinavé zdi a interiérové dveře,“ uvádí Jitka Jechová.
 
Graf 2: V čem by se vaše bydlení mělo vylepšit?
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna 
 
Co nám brání ke zlepšení bydlení
V cestě za zkvalitněním našeho bydlení a provedení potřebných úprav nám stojí nedostatek financí. Uvedlo to 34 % respondentů. Dalších 30 % již změnu bydlení či rekonstrukci výhledově plánuje a 15 % dotázaných sebekriticky přiznává pohodlnost – do oprav a modernizace se jim zkrátka nechce. Přitom kdyby úpravy bydlení provedli, cítili by se před návštěvou lépe. Uvedlo to téměř 80 % respondentů. „Pokud se lidé rozhodnou pro rekonstrukci svého bydlení a nemají dostatek vlastních prostředků, lze pro financování využít některé úvěrové nabídky,“ doplňuje Jitka Jechová.
 
O anketě
Anketu realizovala Raiffeisen stavební spořitelna v listopadu 2013. Vzorek byl složen z 230 respondentů, z nichž 175 by potřebovalo své bydlení vylepšit. Celkem 66 % dotázaných bydlelo ve vlastním bydlení, 26 % v pronajatém, 7 % u rodičů a 1 % u partnerky či partnera.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.