« Zpět

V Olomouckém kraji byl zájem hlavně o starší nemovitosti, lidé si na nové bydlení i rekonstrukce půjčili na hypotékách 1,22 miliardy

| 11. prosince 2012 - 13:30 | Zprávy | Hypotéky

V uplynulém čtvrtletí bylo v Olomouckém kraji uzavřeno celkem 897 hypotečních úvěrů v celkové výši téměř 1,22 miliardy korun. V téměř 36 % se lidé obrátili na Hypoteční banku, jedničku v regionu. Průměrná výše hypotečního úvěru na Olomoucku dosáhla 1,36 milionu korun. Průměrná velikost bytu zakoupeného na hypotéku na Olomoucku dosáhla 62,8 m2, což je mírně pod republikovým průměrem. U nově pořízených rodinných domů na hypotéku byla obytná plocha více než dvojnásobná – 148 m2.

 

„V Olomouckém kraji byl ve 3. čtvrtletí letošního roku největší zájem o starší rodinné domy v okolí Olomouce a starší cihlové byty v Olomouci, které šly s cenami mírně dolů. Naopak malý zájem byl o staré panelové byty,“ uvedl Jiří Pacák, ředitel regionální pobočky v Olomouci. „V našem regionu i nadále klesá zájem o nové byty. V posledních letech tak vzniká málo nových developerských projektů a nové byty se v Olomouckém kraji staví pouze výjimečně,“ dodal.

Hypoteční banka také zaznamenala zvýšený zájem o financování rekonstrukcí vlastních rodinných domů. Zájemci o výstavbu domků musí počítat s tím, že majitelé zasíťovaných pozemků v dobrých a žádaných lokalitách kolem Olomouce drží prodejní ceny vysoko a nesnižují je. Celorepublikové ceny pozemků totiž podle HB INDEXu trvale rostou a řada jejich majitelů je využívá coby investiční artikl s nízkými udržovacími náklady a téměř jistým a zajímavým výnosem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.