« Zpět

Říjnové zpřísnění hypoték zavře vrátka před vlastním bydlením každému pátému zájemci

| 5. října 2018 - 7:44 | Zprávy | Hypotéky

Je to tu. Další kolo zpřísňování hypoték začalo v pondělí 1. října 2019. Česká národní banka nebere přehřívání trhu s nemovitostmi na lehkou váhu, a proto vydává jedno omezení za druhý. Jak se od října letošního roku změní hypoteční trh?

O hypotékách v kostce

V současné době banky nabízí hypotéky s průměrným úrokem 2,53 %. Ještě v lednu letošního roku dosahovaly sazby 2,28 %, v loni v tuto dobou byly lehce nad 2 %. Historické minimum pak činilo 1,77 %, a to v prosinci roku 2016. Sazby pozvolně rostou a jinak tomu nebude ani nyní, se zpřísněním hypoték přijde i jejich zdražení.

Přesto všechno je o úvěry na bydlení stále velký zájem. V srpnu letošního roku bylo poskytnuto hypoték v celkovém objemu 18,79 miliardy korun. Průměrně pak lidé žádali o hypotéku ve výši 2,22 milionu korun. Co se počtu smluv týká, těch bylo v srpnu uzavřeno 8 475. Větší zájem pak žadatelé měli o úvěry na koupi nemovitosti, než na její výstavbu.

 

3 podmínky hypoték, přes které nejede vlak

Není tomu tak dávno, kdy si bylo možné půjčit i 100 % hodnoty nemovitosti. Dnes Česká národní banka podmínky hypoték zpřísnila a obchodní banky se doporučením té centrální prozatím řídí. A přes jaké podmínky v současnosti nejede vlak?

  1. Zažádat lze o hypotéku v maximální výši 90 % hodnoty nemovitosti.
  2. Výše všech půjček žadatele nesmí překročit devítinásobek čistých ročních příjmů.
  3. Na splátky musí klient vynaložit maximálně 45 % z čistého měsíčního příjmu.

Abyste splnily výše zmíněné podmínky, je nutné si vše dobře propočítat, k tomu může pomoci online hypoteční kalkulačka. Při výpočtech ale vždy pamatujte na to, že minimálně 10 % z hodnoty nemovitosti byste měli mít z vlastních úspor a že výše půjčky není neomezená. Závisí na příjmech domácnosti.

Zároveň důležitým bodem je výše měsíční splátky, do té jsou započítávány i splátky dalších půjček, ať už spotřebitelských úvěrů, kreditní karty, kontokorentu nebo nebankovní půjčky.

 

Omezení ČNB nahrávají nebankovním společnostem

Kvůli krokům České národní banky se někteří zájemci o vlastní bydlení vrhají do spár nebankovních společností. Říjnové zpřísnění tak nebankovním poskytovatelům přinese ještě větší žně, novinky by se měly dotknout zhruba 20 % žadatelů. Проекты домов З500 - http://z500proekty.ru/doma/tag-usadby.html Restrikce centrální banky tak sice mohou ochránit bankovní trh, zároveň však mohou být pro některé dlužníky kvůli nebankovním půjčkám kontraproduktivní.

Na druhou stranu přísnější a dražší hypotéky nejsou jediným řešením jak získat vlastní bydlení. Nově se otevírá možnost získání státní půjčku. Ta sice není vhodným typem financování pro všechny, ale lidé v menších městech, kde ceny nemovitostí nedosahují enormních výšin, ji mohou ocenit. Až 2 miliony korun s úrokem kolem 1,5 % je atraktivní nabídkou.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.