« Zpět

Polovina rodičů pomáhá svým dětem s hypotékou

26. dubna 2016 - 9:34 | Zprávy | Hypotéky

Peníze rodičů či zástava jejich vlastní nemovitosti dopomáhají k novému bydlení až polovině Čechů, u mladých do 26 let dokonce až v sedmi z deseti případů. Nejčastěji rodiče svým dětem do začátku poskytnou na hypotéku finanční hotovost nebo peníze ze spoření. Každý desátý rodič pak svým potomkům nabídl svou nemovitost jako zástavu pro hypoteční úvěr. O pomoc s financemi na bydlení častěji žádají muži a mladí lidé žijící v Praze, ukazuje unikátní průzkum UniCredit Bank mezi Čechy splácejícími hypotéku.

Chcete si s partnerem splnit sen o vlastním bydlení a rádi byste dosáhli na nejvýhodnější úrokové sazby. Ty banky obvykle nabízí u hypoték v rozmezí 85-90 % hodnoty pořizované nemovitosti (LTV), zbylé finance vám ale chybí. Mnoho Čechů se v takovém případě obrátí s prosbou o pomoc na své rodiče. Ti k novému bydlení pomohli bezmála každému druhému z těch, kteří splácí hypotéku (48 %). Nejběžnější je přitom ryze finanční pomoc, například hotovost (20 %), časté je i zřízení spořicích produktů (10 %).

 „Pořízení bydlení na hypotéku je pro mnoho z nás i přes historicky nejnižší sazby úvěrů velkou finanční investicí, bez počáteční podpory rodiny se často neobejdeme. Finance do začátku jsou právem nejpopulárnější možností, pomáhají totiž dvakrát. S nižší hypotékou mladí dosáhnou na lepší úrokovou sazbu, u UniCredit Bank například dnes začínají 3 a 5leté fixace a variabilní sazby na 1,49 % p.a. Případně si za peníze od rodičů vybaví domácnost. Rodiče v drtivé většině pomáhají částkou do čtvrtiny ceny nemovitosti,“ komentuje výsledky průzkumu Dalibor Mička, ředitel pro financování domácností UniCredit Bank.

Téměř každý desátý (8 %) rodič pak nabízí svou vlastní nemovitost jako zástavu pro hypoteční úvěr. Taková pomoc se hodí například při koupi obecního nebo družstevního bytu, který nejde proti hypotéce zastavit. „Rodičovská pomoc s novým bydlením nemusí nutně znamenat jen peníze na ruku. Často pomůže právě nabídnutí vlastního domu jako zástavy za hypotéku,“ dodává Mička. 

Rodiče nejvíce podporují mladé muže ve věku kolem třiceti let žijící v Praze

Nejčastěji se podpoře rodičů těší mladí muži ve věku do 26 let z Prahy, Libereckého a Zlínského kraje, pomáhají jim až ve dvou třetinách případů. Naopak na Ostravsku nebo v Karlovarském kraji si tři ze čtyř Čechů řeší hypotéku úplně sami. Podpora rodičů se obvykle pohybuje maximálně do čtvrtiny ceny nemovitosti. Vyšší částkou svým dětem přispěl každý čtvrtý z pomáhajících rodičů (28 %), nejčastěji vysokou částkou pomáhají rodiče v Praze, Středočeském a Zlínském kraji.

Třicátníci vedou v hypotékách

I celkově si hypoteční úvěr nejčastěji berou lidé mezi třiceti a čtyřiceti lety (43 %), mladších žadatelů je třetina (29 %). Hypotékou financují především nákup domu či bytu. U starší generace naopak převládá refinancování starších hypotečních úvěrů. Do vlastní stavby se dnes moc lidí nehrne. Platí to u všech věkových skupin, kde výstavba tvoří méně než deset procent všech hypoték.

Češi svou hypotéku průměrné splácí 22 let. Výše úvěru přitom na dobu splácení nemá výrazný vliv. Z fixací jednoznačně vede ta 5letá, loni ji vzhledem k historicky nízkým úrokovým sazbám zvolily bezmála čtyři pětiny klientů (79 %).

S rostoucím podílem refinancování klesá průměrná výše hypotéky. Zatímco ještě před pěti lety dosahovala 66 procent ceny zastavené nemovitosti, dnes je to jen 62 procent. „Hodně diskutované stoprocentní hypotéky nejsou tolik žádané, využívá je jen velmi malé procento klientů. Dva ze tří úvěrů se vejdou do 80 % hodnoty nemovitosti,“ dodává Mička.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.