« Zpět

Pokles cen bytů se téměř zastavil, ukázal HB INDEX

| 3. května 2013 - 12:30 | Zprávy | Hypotéky

Vývoj Indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEXu) v prvním čtvrtletí letošního roku ukázal na ustálení cen bytových jednotek. Ceny rodinných domů dále mírně klesaly a dostaly se na úroveň léta 2011. Pozemky coby nejstabilnější segment rezidenčních nemovitostí i nadále mírně stoupaly na ceně a potvrdily tak svůj statut velmi výhodné investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.

 
 
 
  • Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí roku 2013 mírně poklesla o 0,6 procentního bodu (pcb) a k 31. březnu dosáhla hodnota indexu 93,0. Ceny bytů se tak začínají po déle trvajícím poklesu stabilizovat.
  • Ceny rodinných domů zaznamenaly i v průběhu 1. čtvrtletí roku 2013 mírný pokles, a to o 1,4 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 99,8. Ceny se tak fakticky navrátily k původním hodnotám z léta 2011, kdy HB INDEX dosáhl identické hodnoty. Od vzniku HB INDEXu v lednu 2010 se pak ceny rodinných domů snížily jen o 0,2 procenta.
  • Ceny pozemků v ČR pokračují v dlouhodobém růstu, HB INDEX v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 1,0 pcb a dosáhl hodnoty 114,5. Pozemky tak zaznamenávají vytrvalý pozvolný růst. Od vzniku HB INDEXu v lednu 2010 si připsaly 14,5 procentního bodu.
 
Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na /www.hyposvet.cz/hb-index/.
 
 HB INDEX 1Q 2013 – Bytové jednotky:
 
 
„Vývoj cen nemovitostí dle HB INDEXu zaznamenal v prvním čtvrtletí 2013 změnu trendu. Od podzimu 2010 docházelo k mírnému setrvalému poklesu cen bytových jednotek. V prvním čtvrtletí se tento stav ustálil a ceny bytů již téměř neklesly. Mezičtvrtletně došlo k poklesu pouze o 0,6 pcb na hodnotu HB INDEXu 93,0. Tento minimální pokles lze spíše charakterizovat jako stagnaci cen na úrovni předchozího čtvrtletí, a to jak u novostaveb, tak i u starších bytů. V Ústeckém kraji jsme například dokonce zaznamenali mírný nárůst cenové hladiny. Pokles pak zaznamenaly byty v Karlovarském a Plzeňském kraji,“ uvedl Petr Němeček.
 
HB INDEX 1Q 2013 – Rodinné domy:
 
 
„Ceny rodinných domů v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v započatém trendu mírného poklesu. V 1. čtvrtletí letošního roku poklesly o 1,4 pcb a dostaly se na cenovou úroveň, která panovala v létě 2011. U cen rodinných domů došlo ke korekci skokového nárůstu cen z prvního kvartálu 2012. Současný pokles cen byl podpořen poklesem poptávky i výstavby, ke kterému došlo v důsledku dlouhé a studené zimy. Zároveň je na trhu viditelný mírně rostoucí trend výstavby rodinných domů svépomocí, kdy se zájemci o rodinné bydlení častěji na stavbě svého domu aktivně podílejí. Díky tomu je pak možné dosáhnout snížení nákladů na výstavbu, a tím i nižší ceny za pořízení rodinného domu,“ vysvětluje Petr Němeček.
 
HB INDEX 1Q 2013 – Pozemky:
 
 
„Ceny pozemků vykázaly i v prvním čtvrtletí letošního roku stabilní růst, a to konkrétně o 1 pcb. Vývoj HB INDEXu od začátku roku 2010 potvrzuje, že se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. Ceny pozemků dlouhodobě rostou, přičemž za poslední 4 kvartály se tempo jejich růstu stabilizovalo. Pozemky tak představují vhodnou investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady,“ říká k jejich cenám Petr Němeček.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.