« Zpět

Patero rad a pravidel: Jak ochránit naše bydlení na hypotéku před přírodní katastrofou?

| 3. srpna 2021 - 10:00 | Zprávy | Hypotéky

Tornádo na jižní Moravě slouží jako připomínka, že i v Česku nás přírodní živly mohou připravit o střechu nad hlavou. Ačkoli běsnění přírody neovlivníme, svůj domov před katastrofou můžeme ochránit aspoň finančně, a to i pokud ho máme na hypotéku. Základem je dobré pojištění a komunikace s hypoteční bankou, radí skupina ČSOB.

Bydlení poničené přírodním živlem bývá velkou ránou jak pro psychiku, tak pro rodinný rozpočet. Jakých pravidel byste se měli držet, abyste situaci zvládli?

  1. Pojistěte si nemovitost, ale i domácnost

Zatímco bez pojištění nemovitosti se při pořizování bydlení na hypotéku neobejdete, na domácnost Češi často zapomínají. Jedná se přitom o důležitý rozdíl! Právě do domácnosti totiž spadá veškeré vybavení vašeho domova – od nábytku, obrazů a knih, přes spotřebiče až po oblečení. Ať se jedná o povodně, bouřku nebo požár, škody na movitých věcech se snadno vyšplhají do statisíců i výše.

„Další běžnou chybou, před kterou lidi varujeme, je pojištění na nedostatečnou částku. Abyste na bydlení získali hypotéku, banka po vás bude vyžadovat pojištění minimálně na výši úvěru. Tím byste se ale neměli nechat zmást a pojistku vždy nastavit na hodnotu nemovitosti. V opačném případě se totiž může stát, že o tu část peněz, kterou jste do svého domova investovali z vlastní kapsy, kvůli řádění živlů navždy přijdete,“ varuje Jan Šepek, produktový manažer pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

 

  1. Pozor na podpojištění

Právě podpojištění je v Česku častý problém, a to typicky u nemovitostí, které majitelé zhodnocují. Příkladem může být rekonstrukce nebo přístavba. Výši pojistky je proto potřeba správně nastavit a průběžně ji aktualizovat tak, aby pojistná částka vždy odpovídala aktuální hodnotě majetku. Nezapomínejte, že ceny nemovitostí dnes rostou rychlým tempem. V opačném případě může být klientovi vyplacena na pojistném plnění nižší částka, než jaká je aktuální cena jeho nemovitosti. Klienti se tak kvůli neaktuální pojistce mohou připravit i o miliony korun.

  1. Komunikujte s hypoteční bankou

Při vyplácení pojistky je pak potřeba mít na mysli, že pokud jste si bydlení pořizovali na hypotéku, sjednané pojištění musí být vinkulované ve prospěch banky. To znamená, že v případě škod bude mít banka přednostní nárok na pojistné plnění od pojišťovny a zároveň právo dohlížet na to, jak jsou peníze využity.

  1. Nezapomínejte na formality

Ačkoli ve víru živelné pohromy a následného stresu je papírování nejspíš to poslední, na co se vám chce myslet, na některé formality byste zapomenout neměli. Velmi důležité je například nafotit vzniklé škody. Čím dříve navíc kontaktujete hypoteční banku a pojišťovnu, tím dříve vám jejich zástupci mohou pomoct.  

  1. Požádejte pojišťovnu o zálohu

Ve chvíli, kdy vám prší do domu, se každá minuta může zdát jako rok. Pokud tedy čekáte na výplatu pojistky, abyste se mohli pustit do oprav, zkuste se s pojišťovnou domluvit na záloze.

„Procesy pojišťoven se velmi zrychlily a v případě menších škod trvá vyřízení pouhé dny od nahlášení. U těch větších se ale může jednat i o týdny. Velkou pomoc proto můžou představovat zálohy na pojistné plnění, které aktuálně umíme vyplatit i do druhého pracovního dne,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.