« Zpět

Nízké hypoteční sazby podporují hypotéky na krev, je to zárodek problémů

| 25. března 2021 - 15:00 | Zprávy | Hypotéky

Klasající hypoteční sazby vedou k tomu, že stále více dlužníků si bere hypotéky na krev, tedy až k limitu svých finančních možností. Jakmile se trend otočí, můžou se tito lidé dostat do problémů se splácením, říká ve svém komentáři Pavel Ryba, analytik Golden Gate CZ.

Hypoteční sazby po vypuknutí covidové pandemie klesají, protože k jejich poklesu dala prostor ČNB. V záchraně kapitálových trhů a ekonomiky snížila hlavní úrokovou sazbu na historické minimum 0,25 %. Tím výrazně snížila výpůjční náklady pro komerční banky.

A ty v hypotečním boomu snižují své ziskové marže na minimum s cílem získat co nejvíce zákazníků, popřípadě si je udržet při refinancování hypotéky a získat tak větší tržní podíl.

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru nečekaně klesla na 1,93 procenta z lednových 1,94 procenta. Sazba se snížila jedenáctý měsíc v řadě. Únor se s objemem poskytnutých hypoték téměř 30 miliard korun stal nejsilnějším měsícem v historii ukazatele.

Nafukuje se bublina, která po ochlazení splaskne

Takto uměle a netržně nízké sazby mají své dopady. Hlavní z nich je, že hypotéky na krev si bere stále větší objem dlužníků. Prudce rostou ceny nemovitostí, a to díky rekordnímu objemu nových levných hypoték, a ČNB tak nepřímo nafukuje bublinu na nemovitostech a nutí lidi nejen se více zadlužovat, ale i nakupovat dražší bydlení.

Rizikem bude otočení v trendu hypotečních sazeb. Již první banky začínají hypoteční sazby zvyšovat. Celosvětově rostou inflační očekávání a z rady ČNB jsou již slyšet hlasy, že během 12 měsíců díky inflačním tlakům bude nezbytné postupně měnové podmínky utahovat a sazby zvyšovat.

To může vést k ochlazení poptávky po nemovitostech, bublina na nich může splasknout a řada lidí, kteří kupují na vrcholu a mají hypotéku na krev se může dostat do potíží se splácením.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.