« Zpět

Na Zlínsku lidé preferují rodinné domy, zájem o byty poklesl

| 21. prosince 2012 - 11:54 | Zprávy | Hypotéky

Ve Zlínském kraji bylo ve 3. čtvrtletí uzavřeno 797 hypotečních úvěrů v celkové výši přes 1 miliardu korun. Nejvíce si lidé půjčili od Hypoteční banky, a to přes 376 milionů korun. Průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla jen 1,27 milionu korun, to je o 100 tisíc méně než ve stejném období loňského roku. Lidé na Zlínsku si pořizovali byty o průměrné výměře 60,9 m2 a domy s užitnou plochou 143 m2.

 

„V uplynulém čtvrtletí jsme zaznamenali zvýšený zájem o koupi i rekonstrukce rodinných domů. Nové byty se v našem regionu začínají cenově srovnávat se zánovními rodinnými domy, proto zájem o ně naopak klesá,“ uvedl Dušan Machala, ředitel pobočky ve Zlíně. „S tím souvisí také minimum realizovaných bytových developerských projektů i zvýšený zájem o rekonstrukce. Ty v letošním roce tvoří přibližně 15 % našeho portfolia.“

Na Zlínsku je dlouhodobě největší zájem o levné a kvalitní rodinné domy, a to i přesto, že jejich ceny podle HB INDEXu na rozdíl od cen bytů za poslední dva roky mírně vzrostly. Lidé na Zlínsku si také potrpí na kvalitu. Do rodinných domů zejména v menších obcích neváhají dlouhodobě investovat a zvelebovat je. To se promítá i do struktury a průměrné výše hypotečních úvěrů poskytnutých na Zlínsku. Nejméně si zde lidé půjčují v prvním kvartálu, kdy je kvůli zimě problematické stavět i provádět rozsáhlejší rekonstrukce. Nejsilnější pak na Zlínsku dlouhodobě bývá druhý kvartál, tedy období jara, což je v letošním roce srovnatelné se sousedním Brněnským regionem. V dalším sousedním regionu, Olomouckém kraji, byl letošní první kvartál objemem uzavřených hypoték zcela srovnatelný s tím druhým.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.