« Zpět

Na Královéhradecku si lidé ve třetím kvartálu půjčili na hypotékách 1,5 miliardy korun, kupují se tu nejmenší domy v ČR

| 26. listopadu 2012 - 11:00 | Zprávy | Hypotéky

 
Ve 3. čtvrtletí si obyvatelé Královéhradeckého kraje vzali hypoteční úvěry v celkové výši 1,51 miliardy korun. Pro peníze si v téměř 40 % případů zašli do Hypoteční banky, která je v regionu jedničkou. I přesto, že průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla 1,49 milionu korun, lidé si za ně pořizovali v průměru vůbec nejmenší rodinné domy v republice s celkovou obytnou plochou 128 m2. To je o 17 m2 méně, než činí celorepublikový průměr. U bytů se však Královéhradečtí tolik neomezovali a průměrný byt pořízený na hypotéku měl 63,5 m2, což je také celorepublikový průměr a například o 1,5 m2 víc než v sousedním Pardubickém kraji.

Ve 3. čtvrtletí si obyvatelé Královéhradeckého kraje vzali hypoteční úvěry v celkové výši 1,51 miliardy korun. Pro peníze si v téměř 40 % případů zašli do Hypoteční banky, která je v regionu jedničkou. I přesto, že průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla 1,49 milionu korun, lidé si za ně pořizovali v průměru vůbec nejmenší rodinné domy v republice s celkovou obytnou plochou 128 m2. To je o 17 m2 méně, než činí celorepublikový průměr. U bytů se však Královéhradečtí tolik neomezovali a průměrný byt pořízený na hypotéku měl 63,5 m2, což je také celorepublikový průměr a například o 1,5 m2 víc než v sousedním Pardubickém kraji.
„Hypotéky v Královéhradeckém kraji jsou velice oblíbený způsob financování vlastního bydlení,“ říká František Mareček, ředitel regionální pobočky v Hradci Králové. „Město Hradec Králové je pro bydlení velice atraktivní, a to díky výborné dopravní dostupnosti – dálnice D11, rychlostní silnice R35 – které umožňují snadno cestovat za prací i rekreací. Mezi Hradcem Králové a ostatními městy regionu se stále více rozvírají cenové nůžky. Nové byty se v Hradci Králové prodávají za cenu cca 31 – 36 tisíc/m2 a v luxusních lokalitách dokonce kolem 45 tisíc za metr čtvereční,“ dodává.
Oproti loňsku jsou na trhu patrné známky oživení, hlavně u starších bytů a rodinných domů. Dobře se prodávaly byty na královéhradeckém sídlišti Moravské Předměstí, kde značná část domů prošla revitalizací (zateplení fasády, výtahy, okna, balkony) a ceny zde přitom byly oproti bytům v novostavbách příznivější. Prodej nových bytů z developerských projektů je v regionu nadále velmi mírný. Lidé si proti minulosti více pořizují starší nemovitosti k rekonstrukci, kdy určitá „zadržená poptávka“ po nových bytech a rodinných domech byla pokryta převážně z developerských projektů. To je také důvod, proč je obytná plocha pořizovaných rodinných domů nejnižší v republice.
„Rekonstrukce je stále lákavý způsob, jak dosáhnout pěkného bydlení, a to hlavně v menších městech a příměstských lokalitách. Více klientů z řad střední třídy se orientuje na koupi staršího prostorného bytu v ceně pod 2 miliony korun a rekonstrukcí kvalitu bydlení vylepší.
Ve srovnání s novou výstavbou tím značně ušetří,“ dodává Mareček.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.