« Zpět

Mladí lidé nepřeceňují své síly, do bydlení investují rozumně

| 1. října 2013 - 11:45 | Zprávy | Hypotéky

Ukončili školu a mají po posledních prázdninách. S nástupem do práce vyvstává pro mnoho mladých lidí také otázka vlastního bydlení. Jak ukázala data Hypoteční banky, lidé do dvaceti pěti let neutrácejí horentní sumy. Raději se při pořízení prvního vlastního hnízda soustředí na koupi levnějšího startovacího bydlení za částku, kterou si mohou dovolit splácet.

Bezdětný, svobodný, hlavu složí do garsonky a úvěr si bere na třicet let. Takové jsou typické znaky člověka do dvaceti pěti let, který přichází žádat o hypotéku. Z dat Hypoteční banky vyplývá, že největší zájem je v této kategorii žadatelů o úvěry do výše jednoho milionu korun (více než 30 % žadatelů). O úvěr v rozmezí 500 tisíc korun až 1,5 milionu přitom žádají téměř dvě třetiny z nich, na rozdíl od starších lidí, u nichž převažuje zájem o vyšší úvěry (nejčastěji od dvou do pěti milionů).
 
„Zájem o menší, levnější bydlení nám potvrzuje průměrná výše hypotéky, která se u mladých žadatelů pohybuje kolem 1,3 milionu. Je tedy významně nižší než u lidí starších 25 let,“ říká Jiří Ochec, ředitel marketingových analýz Hypoteční banky. „Ti si naopak průměrně půjčují 1,7 milionu korun,“ konstatuje.
 
Liší se i účel, za kterým si mladí lidé úvěr pořizují. Zatímco více než 70 % z nich si pořizuje na hypoteční úvěr vlastní nemovitost, jen v 7 % slouží částka k refinancování předchozího úvěru a pouze 9 % z nich chce své budoucí bydlení stavět. Nejvíce se přitom lidé do 25 let zajímají o investování do bytu (polovina z nich), výrazně méně investují do rodinných domů (46 % ve srovnání s ostatními, kteří si hypotéku na dům pořizují v 55 %).
 
Jak se v průzkumu ukázalo, mají také mladí žadatelé významně nižší příjem. Jeho průměrná výše činí 20 tisíc korun, na rozdíl od celkového průměru žadatelů, který dosahuje 32 tisíc. Protože mladí lidé ve více než polovině případů žádají o úvěr sami, bez spolužadatele, mají často zájem o co nejnižší splátky. Těch dosahují delšími dobami splácení hypotečního úvěru. Zatímco obě sledované skupiny jsou podobně strukturované co do zájmu o délku splatnosti, významný rozdíl se ukázal právě u úvěrů se splatností na 30 let – tam je u mladých lidí podíl žadatelů o celých 50 % vyšší než u ostatních.
 
Mladí lidé, kteří si vlastní bydlení pořizují krátce po nástupu do práce, si také ještě nestihli vytvořit dostatečné úspory, aby mohli nemovitost financovat větší měrou z vlastních zdrojů. Proto u nich převažuje zájem o úvěry, které pokryjí větší část pořizovací ceny bydlení. Nejvíce se soustředí na produkty s poměrem úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti do 85 % a do 100 %. Průměrně z úvěru zaplatí 82 % hodnoty nemovitosti.
 
„Zatímco ostatní ukazatele se u skupiny mladých lidí více či méně liší, zjistili jsme, že u doby fixace se chovají stejně jako ostatní žadatelé,“ uvádí Jiří Ochec. „Více než polovina hypotečních úvěrů má fixaci na pět let. Využívaná je i v červnu zavedená sedmiletá fixace,“ doplnil.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.