« Zpět

Martin si bere nejvyšší hypotéku, Anna nejméně staví. Jak bydlí a jak si pořizují bydlení nejčastější česká jména?

| 23. dubna 2013 - 12:42 | Zprávy | Hypotéky

V Česku žije přibližně 330 tisíc Marií, 275 tisíc žen a dívek nesoucích jméno Jana a více než 160 tisíc představitelek jména Eva. U mužů vedou Jirkové (více než 319 tisíc), Janové (téměř 294 tisíc) a Petrové (přibližně 271 tisíc). Hypoteční banka se podívala do svých statistik a vytvořila novou typologii nejčetnějších českých jmen: nikoliv podle jejich významu nebo slavných nositelů, ale podle toho, jaké bydlení si pořizují.

 

Učenlivá, inteligentní, citlivá a zároveň rázná Marie vede na plné čáře – tedy co se oblíbenosti tohoto jména týče. A své prvenství obhajuje i v oblasti bydlení. Podle údajů Hypoteční banky si ze všech dalších ženských jmen v první desítce nejvíce pořizuje rodinný dům. Půjčuje si však nejmenší průměrnou částku (1,162 mil. Kč) a splácí nejkratší dobu (něco málo přes 18 let). Oproti tomu Anna, esence ženskosti a obětavá a milující matka a žena, si na sny o vlastním domku se zahradou příliš nepotrpí – a pokud ano, koupí si ho už hotový, protože do stavění se rozhodně nehrne. 46 % Aniček navíc upřednostňuje pořízení bytu. Na tom ale nešetří, o čemž svědčí i fakt, že si z celé první desítky půjčují nejvíce (průměrně 1,555 mil. Kč). Neústupná a stálá Věra staví ze všech jmen nejčastěji a romantická Lucie s neklidnou duší zase volí nejdelší dobu splatnosti – průměrně 25,5 let. Chce totiž měsíčně splácet co nejmenší částku, aby mohla zbytek investovat do své největší záliby: cestování.
 
Z nejoblíbenějších mužských jmen do bydlení nejvíce investuje přímý, podnikavý a inteligentní Martin. Tedy minimálně si půjčuje nejvyšší sumu – 1,563 mil. Kč. Zároveň odmítá plýtvat svým časem a energií při stavbě domu, a tak si nemovitost většinou kupuje, podobně jako spravedlivý a cílevědomý Jan. Oba dva také velmi často volí byt místo domu. Martin zároveň z celé desítky splácí hypoteční úvěr nejdéle (téměř 24 let). Jeho protipólem je odvážný, společenský a osobitý Josef. Jeho heslo zní: „Když nemovitost, tak jedině postavenou podle svého!“ Je tedy logické, že ze všech mužů nejvíce investuje do pořízení domu. Podobně jako citově založený Pavel nebo hravý a citlivý Jaroslav. Josef zároveň volí nejkratší dobu splácení (20,5 roku). Nejméně peněz na bydlení si půjčuje přizpůsobivý František (1,278 mil. Kč).
 
A dostáváme se k příjmení a začneme rovnou u Nováků. Nejčastější české příjmení však v první desítce ničím nevyniká, takže ho s omluvou přeskakujeme a přesouváme se k sousedním Dvořákům. Ti podle statistik Hypoteční banky nejraději staví a místo bytu rozhodně upřednostňují dům. A také co nejkratší dobu splatnosti úvěru (21,5 roku). Pana Veselého/paní Veselou naopak stavba domu moc neláká a celkem ochotně si pořizují byt. Ovšem půjčují si na něj „jen“ 1,387 mil. Kč, což je nejméně z celé vítězné desítky. Rozdíl mezi jejich hypotékou a hypotékou pana a paní Kučerových je větší než čtvrt milionu korun! Rodina Černých zase nemovitost nejraději nakupuje a Horákovi stejně jako Dvořákovi preferují bydlení v rodinném domě. Úvěr na bydlení pak nejdéle splácí pan a paní Němcovi (téměř 23 let).
 
„Není od věci podívat se čas od času na čísla i z jiného úhlu pohledu,“ vysvětluje s úsměvem Kateřina Krásová, tisková mluvčí Hypoteční banky. „Lidé milují nejrůznější výklady a typologie, tak proč nevytvořit jednu zcela novou a originální? A je rozhodně zajímavé sledovat, jak se charakteristiky jednotlivých jmen odrážejí v rozhodování jejich nositelů v tom smyslu, jak budou bydlet,“ dodává.
 
Všechna jména i příjmení však mají i něco společného: pětiletou dobu fixace úrokové sazby. A také to, že ať už si jejich nositelé zvolili byt, či dům (a nákup, či stavbu), rozhodli se bydlet ve vlastním a podle svých představ.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.