« Zpět

Lidé v Ústeckém kraji kupují hlavně starší domy a byty, půjčili si na ně přes miliardu

| 14. prosince 2012 - 13:55 | Zprávy | Hypotéky

Ve 3. čtvrtletí letošního roku bylo v Ústeckém kraji uzavřeno 757 hypotečních úvěrů v celkové výši 1,072 miliardy korun. Přes 29 % z nich bylo uzavřeno u Hypoteční banky, jedničky v regionu. Lidé si zde pořizovali byty s průměrnou výměrou 63,6 m2, což odpovídá i celorepublikovému průměru, a rodinné domy s průměrnou výměrou 156 m2. Ve srovnání s celorepublikovým průměrem si tak noví majitelé rodinných domků na Ústecku oproti celorepublikovému průměru polepšili o více než 11 metrů čtverečních. Oproti lidem z Královéhradeckého regionu, kde se ve 3. čtvrtletí prodávaly nejmenší domy, dokonce v průměru o 28 metrů čtverečních, tedy o jednu rozměrnou místnost.

 

„Během posledních pěti let došlo ve všech regionech podle HB INDEXu Hypoteční banky k mírnému poklesu cen bytů a ceny rodinných domů spíše stagnovaly. Ústecký region je však jeden z mála, kde k poklesu téměř nedošlo a kde se ceny nemovitostí drží stále na stejné úrovni, jen s minimálními výkyvy,“ říká Simona Indrišeková, ředitelka regionální pobočky Hypoteční banky v Teplicích. „Je to pravděpodobně tím, že ceny bytů a domů jsou zde pod celorepublikovým průměrem, dokonce nejnižší v rámci celé republiky,“ dodala Indrišeková.

Ústecký region má trvale nízkou průměrnou cenu hypotéky, a to jak díky cenám nemovitostí, tak i vzhledem k poměrně nízkým příjmům žadatelů. V tomto roce Hypoteční banka také zaznamenala zvýšený zájem o financování vlastního bydlení, především pak zájem o koupi bytů před rekonstrukcí. Naopak za poslední rok zde nevyrostl ani jeden developerský projekt a výstavba nových bytů či domů je velmi nízká.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.