« Zpět

Lidé na Vysočině si ve třetím kvartálu půjčili na bydlení 777 milionů korun, ceny starších bytů v kraji dále mírně klesají

| 19. prosince 2012 - 13:45 | Zprávy | Hypotéky

Celkem 777 milionů korun, z toho více než 31 % u Hypoteční banky, jedničky na trhu, si v uplynulém čtvrtletí půjčili na hypoteční úvěry na bydlení obyvatelé Vysočiny. Průměrná výše hypotečního úvěru zde dosáhla 1,33 milionu korun. Lidé na Vysočině přitom při výběru svého bydlení byli spíše skromnější, průměrná výměra bytu dosáhla 60,9 m2 a u rodinných domů to bylo 133 m2. Obě tato čísla jsou o něco menší, než celorepublikový průměr. Stejně velké byty si pořizovali lidé třeba na Zlínsku, obdobně velké domy si oblíbili i Jihočeši.

 

„Na Vysočině dále přetrvávají trendy z předchozích krizových let. Pokračuje velmi mírný pokles cen starších bytů, dochází k trvalému mírnému růstu cen u stavebních pozemků v příměstských lokalitách. Ceny rodinných domů ve větších městech jako Jihlava a Humpolec vykazují stagnaci nebo velmi mírný růst,“shrnuje situaci na Vysočině ředitel regionální pobočky Hypoteční banky Jiří Císler.„Ve venkovských sídlech s horší dopravní dostupností také pokračuje mírný propad cen nemovitostí určených k bydlení. Celkový zájem o nemovitosti však na Vysočině vykazuje stagnaci, což odpovídá vývoji v předchozích letech. Významnější pokles zájmu o koupi je zřetelný hlavně u starších bytů,“ uzavírá.

Zajímavý trend lze vysledovat i u rekonstrukcí rodinných domů i bytů. Ty se provádějí zejména ve větších městech nebo lokalitách s dobrou dopravní dostupností. Rekonstrukcí ve venkovských a odlehlých lokalitách je jen velmi málo. Za zmínku stojí také fakt, že i když zájem lidí o pořízení vlastní nemovitosti na Vysočině klesá, v letošním třetím čtvrtletí dosáhl objem uzavřených hypoték nejvyšší hodnoty v daném období za poslední čtyři roky. Zatímco v roce 2009 dosáhl objem uzavřených hypoték ve třetím kvartálu 386 milionů, letošní třetí čtvrtletí se vyšplhalo na hodnotu 777 milionů korun, tedy více než dvojnásobek. Průměrná výše hypotečního úvěru se přitom v regionu za poslední čtyři roky téměř nezměnila.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.