« Zpět

Jihomoravany láká pořízení rodinných domů na hypotéku, průměrně mají 138 m2 obytné plochy

| 28. listopadu 2012 - 11:00 | Zprávy | Hypotéky

 
Hypoteční trh v Jihomoravském kraji dosáhl v uplynulém čtvrtletí objemu téměř 3 miliard korun, přičemž 28,4 % z tohoto objemu poskytla Hypoteční banka, jednička v regionu. Průměrná výše hypotečního úvěru ve 3. kvartálu dosáhla 1,55 milionu korun. Velký zájem byl hlavně o bydlení v rodinných domech. Průměrná obytná plocha rodinného domu pořízeného ve 3. čtvrtletí letošního roku na hypotéku byla v Jihomoravském kraji 138 m2. U bytových jednotek to pak bylo 64,5 m2.

Hypoteční trh v Jihomoravském kraji dosáhl v uplynulém čtvrtletí objemu téměř 3 miliard korun, přičemž 28,4 % z tohoto objemu poskytla Hypoteční banka, jednička v regionu. Průměrná výše hypotečního úvěru ve 3. kvartálu dosáhla 1,55 milionu korun. Velký zájem byl hlavně o bydlení v rodinných domech. Průměrná obytná plocha rodinného domu pořízeného ve 3. čtvrtletí letošního roku na hypotéku byla v Jihomoravském kraji 138 m2. U bytových jednotek to pak bylo 64,5 m2.
„Na Jižní Moravě je oproti celorepublikovému průměru o něco vyšší zájem o bydlení v rodinných domech – ať už formou koupě, nebo výstavby. Dokládá to i zvýšený zájem o koupi nebo rekonstrukci rekreačních nemovitostí s cílem trvalého, tj. celoročního bydlení. Důvodem je pravděpodobně zájem o bydlení blíže k přírodě ve spojení s levnější pořizovací cenou, ale i dlouhá tradice spojená s bydlením ve větších staveních, nebo na statcích,“ uvedl Pavel Soukup, ředitel regionální pobočky v Brně. „Zvýšil se také počet zájemců o výstavbu rodinných domů na zahradě jiného rodinného domu, kdy vlastníkem je většinou někdo z rodiny. Souvisí to s nedostatkem pozemků v Brně a okolí a se zájmem o snížení nákladů na pořízení pozemku pro výstavbu.“
Prodej nemovitostí, ať už bytů, či rodinných domů, není tak jednoduchý, jak býval. „Klienti při nákupu nemovitosti více než v minulosti vybírají, váhají, rozmýšlejí, jsou ostražití, berou si na pomoc odborníka atd.,“ dodává Pavel Soukup. Hypoteční banka také registruje velký zájem o rekonstrukce nemovitostí. Lidé na Jižní Moravě požadují kvalitnější bydlení i lokalitu. To se promítá i do poptávky, kdy je i ve srovnání se sousedními kraji velký rozdíl mezi cenami nemovitostí v centru regionu (Brno a blízké okolí) a jehoodlehlejšími částmi.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.