« Zpět

Jihočeši si pořizují nejmenší byty, na bydlení si ve třetím kvartále půjčili 1,41 miliardy korun

| 27. listopadu 2012 - 11:00 | Zprávy | Hypotéky

 
Obyvatelé Jihočeského kraje si ve 3. čtvrtletí letošního roku pořizovali vůbec nejmenší byty v republice, a to i přesto, že si v průměru na hypotéku půjčovali 1,52 milionu korun. To je částka srovnatelná například s Jihomoravským krajem. Průměrná výměra bytů dosáhla 57,9 m2, celorepublikový průměr je přitom 63,5 m2. Znatelně menší než celorepublikový průměr byly i rodinné domy s celkovou průměrnou výměrou 134 m2. Na bydlení si v uplynulém čtvrtletí Jihočeši půjčili celkem 1,41 miliardy korun, přičemž nejvíce, téměř 35 %, si vypůjčili od Hypoteční banky, jedničky v regionu.

Obyvatelé Jihočeského kraje si ve 3. čtvrtletí letošního roku pořizovali vůbec nejmenší byty v republice, a to i přesto, že si v průměru na hypotéku půjčovali 1,52 milionu korun. To je částka srovnatelná například s Jihomoravským krajem. Průměrná výměra bytů dosáhla 57,9 m2, celorepublikový průměr je přitom 63,5 m2. Znatelně menší než celorepublikový průměr byly i rodinné domy s celkovou průměrnou výměrou 134 m2. Na bydlení si v uplynulém čtvrtletí Jihočeši půjčili celkem 1,41 miliardy korun, přičemž nejvíce, téměř 35 %, si vypůjčili od Hypoteční banky, jedničky v regionu.
„V Jižních Čechách trvá zájem o výstavbu rodinných domů, a to především ve větších městech. Také proto přetrvává zvýšený zájem o stavební zainvestované pozemky, ale také o netypické stavební i nezasíťované parcely v klidových lokalitách,“ říká Jiří Císler, ředitel regionální pobočky v Českých Budějovicích. „U bytů je na trhu zvýšený zájem o zděné byty o rozloze 60 – 80 m2 v poměrně novější zděné výstavbě staré 5 až 20 let s parkovacím stáním nebo garáží. Takových bytů je však v regionu k dispozici minimum. V uplynulých letech se nejvíce prodávaly byty 2+kk s výměrou přibližně 60 m2 a právě tyto byty jsou v Jihočeském kraji u bytů populární i dnes,“ dodává.
Jihočeši rádi bydlí v rodinných domech. Na trhu je patrný přetrvávající zájem o jejich rekonstrukce v zajímavých lokalitách s dobrou dostupností do center větších měst v regionu. Trvale také klesá zájem o standardní panelové byty, což je však celorepublikový trend. Zajímavostí Jihočeského kraje je fakt, že lidé, kteří si zde berou hypotéku, mají k dispozici velký podíl vlastních finančních prostředků. Na místním trhu tak převládají hypoteční úvěry do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.