« Zpět

Jak na Silvestra nenaštvat sousedy a užít si ho podle svého. Víte jaký máte typ souseda?

| 29. prosince 2014 - 13:53 | Zprávy | Hypotéky

Pouhých 10 % lidí se před nákupem nemovitosti zajímá, kdo bydlí v blízkosti domu či bytu, o které májí zájem. Po nastěhování se až 60 % Čechů spoléhá na náhodný kontakt se sousedy. Co ale dělat, když vedle vás bydlí rodilý potížista nebo kutil? Případně když už teď víte, že letošní Silvestr u vás doma rozhodně neproběhne tiše a pokojně?

„Z velkého výzkumu Hypoteční banky na téma sousedské vztahy vyplynulo, že ona seznamovací náhoda po nastěhování obvykle probíhá při domovní schůzi, při setkání v obchodě, přes děti či psy nebo při řešení již vzniklých problémů. 6 % lidí dokonce přiznalo, že se svými sousedy žádný kontakt nemá,“ komentuje výsledky výzkumu Jiří Ochec, ředitel marketingu Hypoteční banky.
 
Sousedé nás ovliňují 
Nejvíce nás logicky ovlivňují nejbližší sousedé, buďto ti z našeho patra, nebo z okolních domů – v případě, že bydlíme v rodinném domě. 3 % dotazovaných své sousedy nezná ani od vidění, naopak 34 % respondentů udržuje s vybranými sousedy pravidelný kontakt. „V zásadě jsme se svými sousedy spokojeni, ačkoliv očekávání ne vždy odpovídají realitě,“ doplňuje Jiří Ochec s tím, že ideální soused je slušný, ochotně pomůže a nedělá hluk či nepořádek, ovšem v reálu to s tou vzájemnou výpomocí zase tak horké není.
 
Jaký typ souseda máte?
Sousedopozorovatel
Většina lidí se během svého života setká se sousedem, který spadá do některé z následujících kategorií. Tou nejbizarnější je bezpochyby sousedpozorovatel, který má neuvěřitelný přehled o tom, co se v domě i jednotlivých bytech děje. Je neustále ve střehu, ať už v okně, u kukátka nebo přímo na chodbě, kde přímo či nepřímo slídí. Je zvědavý, dle svého vnímání zvídavý, a tak se neváhá zeptat. O získané informace se zároveň neváhá podělit, a tak může v domě nebo ulici způsobit spoustu trapných situací a napjatých vztahů.
 
Potížista
Ani potížistu si většina lidí za souseda nepřeje. Je pravým opakem pozorovatele, protože se plně soustředí na vlastní život. Ten probíhá buďto v noci, ať už hlasitým poslechem hudby nebo vášnivým sexem, případně v průběhu celého dne, kdy má dotyčný tendenci umravňovat svou rodinu. Aniž byste o to stáli, poznáte, že jeho syn zase dostal pětku a manželce trvala cesta z práce podezřele dlouho. Ve středu zájmu potížisty stojí jen on sám, bohužel pokud bydlíte v jeho bezprostřední blízkosti, budete jeho pestrý a hlučný život sdílet s ním.
 
Kutil domácí 
Působí na první pohled vlastně sympaticky. Milý chlapík v montérkách a šroubovákem v ruce, který s vámi bude ochotně sdílet informaci, že v nejbližším hobbymarketu zlevnili obklady do koupelny. Když se vám doma cokoliv porouchá, není nic jednoduššího než u něj zdrceně zazvonit, a pak už se jen radovat z jeho ochoty vám pomoci. Bohužel, až vám pak potřetí v jednom týdnu pustí k večernímu filmu brusku nebo vrtačku, bude vám trapné na něj křičet.
 
Soused vtíravý 
Rád by se s vámi přátelil a jako záminku často volí prosbu, že by potřeboval půjčit trochu mouky nebo že se mu porouchala televize. Až vám ale začne narušovat víkendový program a zvát vás domů na Štědrý den, nebudete vědět, jak se ho zbavit.
 
„Náš výzkum potvrdil, že jsme nejvíce citliví na své soukromí a domácí klid a pohodu,“ souhlasí Jiří Ochec. „Zajímavé také je, že když nám něco vadí, často nijak nereagujeme.“ 9 % respondentů se kvůli nepříjemným sousedům dokonce už někdy stěhovalo.
 
Silvestr jako ideální příležitost
Být sousedem se učíme po celý život. Je dobré si nastavit určité nepsané podmínky bezproblémového soužití a ty dodržovat. Silvestr představuje ideální příležitost, a) jak se se sousedy seznámit, b) jak jim ukázat, že jste slušně vychovaní, c) jak jim jít příkladem a d) jak si dopředu posichrovat, že na vás nebudou volat policii nebo rozzuřeně zvonit. Pokud byl coby nejvhodnější místo pro letošní oslavy vybrán váš bytnebo dům, určitě u nich v dostatečném předstihu (ale ne během vánočních svátků!) nezapomeňte zazvonit, představit se, pokud vás ještě neznají, a rovnou je mile upozornit, že poslední noc v roce u vás bude patrně větší hluk než obvykle. Abyste projevili maximální slušnost a vhodnou porci kajícnosti, nabídněte jim coby satisfakci například špunty do uší nebo lahev dobrého vína, která je naladí do podobné silvestrovské nálady, jaká bude panovat u vás. Pokud jde o starší pár či jednotlivce, vytaste se s nabídkou, že za ně budete po určitou dobu (třeba půl roku) uklízet chodbu nebo že jim budete nakupovat, když budou nemocní. Případně jestli jsou vám sympatičtí, pozvěte je na oslavu taky. Nic vás nesdruží tolik jako společná kocovina! Šťastný nový rok!
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.