« Zpět

Inzerovaná cena nemovitosti odpovídá realitě jen v 10 % případů

| 18. února 2014 - 13:07 | Zprávy | Hypotéky

Zájemci o koupi nemovitosti by měli být při výběru nemovitosti velmi opatrní. Dosavadní zkušenosti unikátní Rádcovy hypotéky od Raiffeisenbank ukazují, že pouze v 10 % případů odpovídá nabízená prodejní cena nemovitosti realitě. Zároveň jsou prodávané nemovitosti plné technických a stavebních závad, a to dokonce i v případě novostaveb. Rádcova hypotéka tak klientům dokáže ušetřit stovky tisíc na vyjednané nižší ceně nemovitosti, zároveň klientům pomůže s odhalením technických závad na nemovitosti či kontrolou smlouvy.

Dosavadní zkušenosti Raiffeisenbank s unikátní službou Rádcova hypotéka ukazují, že kupující je při koupi nemovitosti ve velké nevýhodě. Pouze v 10 % případů totiž nabídnutá prodejní cena nemovitosti odpovídala realitě, v 90 % případů jsou nemovitosti nabízeny za vyšší cenu, která stavu a umístění dané nemovitosti neodpovídala. „V takových případech vyjednáváme pro klienty slevu, průměrná dosažená sleva dosáhla 143.500 korun,“ uvedl člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za retailové bankovnictví Vladimír Kreidl a dodal, že další desítky až stovky tisíc klienti ušetří za odhalené technické a stavební závady.“
 
Unikátní Rádcova hypotéka nabízená od loňského podzimu klientům pomůže najít nemovitost, zkontroluje stav nemovitosti po technické a stavební stránce, vyjedná lepší cenu nemovitosti a zkontroluje smlouvy po právní stránce, součástí je i odhad nemovitosti pro potřeby hypotéky. Tento balíček služeb je pro klienty zdarma, banka si pouze bere provizi z vyjednané slevy. „Zhruba tři čtvrtiny klientů volí celý balíček, další si vybírají jen dílčí služby, největší zájem je o kontrolu technického stavu nemovitosti a kontrolu smluv,“ dodal Vladimír Kreidl. „Rádcovu hypotéku mají v oblibě klienti opatrnější a pečlivější. Uvědomují si rizika spojená s koupí nemovitosti nebo se dokonce už někdy v minulosti, bohužel, při koupi nemovitosti spálili a chtějí tak mít tentokrát na své straně profesionála,“ dodal.
 
Rádcova hypotéka klientům pomůže i s kontrolou technického stavu nemovitosti. Řadu technických závad přitom nachází Rádce nejen ve staré zástavbě, ale i v novostavbách. V průměru dosahuje kalkulace úprav v novostavbě 95.000 Kč. „Proto je důležité nechat si developerský projekt zkontrolovat technikem a včas trvat na odstranění vad tak, aby klient nemusel následně řešit reklamace, nebo ještě hůře opravovat za své,“ uvedl vedoucí technických kontrol Radek Kopecký. Ve staré zástavbě dosahují vady, které by si kupující měl nechat opravit po koupi, v průměru 189.000 Kč. Díky technické kontrole se klient včas dozví, jaké větší investice ho budou následně čekat.
 
Největším nešvarem v právní oblasti je logicky nevyváženost smluv - smlouvy připravuje realitní kancelář tak, aby dávaly co nejvíce práv a ochrany jejich klientům, tedy prodávajícím. „Naším největším úkolem je tedy odstranit tento nesoulad a dohodnout smluvní pokuty a lhůty oběma směry,“ uvedl Vladimír Kreidl. Tedy aby se nestalo, že pokud prodávající po podpisu smlouvy o smlouvě budoucí z prodeje „vycouvá“, nestane se nic, ale přitom, když to stejné udělá kupující, čeká ho vysoká penalizace.  Na klienty ale čekají ve smlouvách i „chuťovky“ typu rozhodčí doložky, nebo dostane předložené smlouvy ještě podle starého zákoníku.
 
Kromě výše zmíněných oblastí pomáhá Rádcova hypotéka klientům i se zajištěním odhadu nemovitosti a v případě, že klient nemá vybranou nemovitost, tak i s jejím výběrem. Jedna z Rádkyň  Bronislava Böhmová přidává pár zajímavostí, se kterými se Rádcové při vyhledávání nemovitosti setkávají.
 
„Pro klienty hledáme nemovitosti podle jejich přání a to doslova. Nedávno rozhodnutí o lokalitě a volbě bytu rozhodl u klienta pes – byt jsme museli najít v konkrétní ulici, aby to měl pejsek blízko na hlídání.“
 
„Klient odjel do zahraničí a zrovna pro něj Rádkyně našla vhodný byt. Prohlídku tak s klientem absolvovala po Skypu. Natáčela kameru tak, aby si vše mohl prohlédnout, po Skypu nakonec i vhodnost bytu diskutovali a rozhodli se hledat dál. Klient se nyní vrací zpět do České republiky, další prohlídky tak budou probíhat opět nudně, tedy standardně.“
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.