« Zpět

Hypotéka postavená vzhůru nohama

| 6. února 2014 - 13:58 | Zprávy | Hypotéky

Australská hypotéka od Hypoteční banky znamená pro každého, kdo si ji sjedná, slevu na úrokové sazbě. Podmínky jsou přitom jednoduché. Stačí si pořídit hypoteční úvěr vyšší jeden milionu korun a poměru výše ceny nemovitosti k úvěru do 85 % a můžete si snížit roční úrokovou sazbu až o 0,4 procentního bodu.

Pro snazší pochopení uvedeme stručný příklad. Představme si, že si paní Převrátilová hodlá pořídit vilku za Prahou v hodnotě šesti milionů korun. Dva miliony zaplatí ze svého, zbylé čtyři si půjčí.
 
Za pětiletou fixaci úrokové sazby jí banka nabídne úrokovou sazbu 3,3 %. Kdyby využila australskou hypotéku, tak jí banka za stejných podmínek sníží úrokovou sazbu na 2,9 %. Rozdíl oproti řádné hypotéce činí v tomto případě čtyři desetiny procentního bodu. Paní Převrátilová díky australské hypotéce ušetří.
 
Dále má paní Převrátilová možnost získat na hypotéku bonus. Ten se odvíjí podle předpokládané délky trvání hypotečního úvěru, který musí být sjednán na dobu alespoň 20 let. První část bonusu přitom získáte po 12 letech splácení úvěru.
 
Hypoteční banka komunikuje australskou hypotéku jako možnost snížit si úrokovou sazbu. Vztahuje se na každou hypotéku vyšší jeden milion korun a s fixací na tři, pět nebo sedm let. Poměr výše ceny k nemovitosti (LTV) tak může činit od 50 do 85 %. Zbylé peníze lze získat prostřednictvím předhypotečního úvěru nebo americké hypotéky.
 
Záludnosti úvěrové terminologie 
Zatímco australská hypotéka je čistě marketingový pojem Hypoteční banky, která na toto nové slovní spojení vytvořila originální marketingovou kampaň, naopak americká hypotéka je běžně užívaný pojem. Díky americké hypotéce můžete získat peníze na cokoliv a jako krytí k půjčce zastavíte svou nemovitost ve prospěch banky. S klokany či dokonce s Australany nemá australská hypotéka žádnou spojitost.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.