« Zpět

Dům ze sýru či malinové křoví. I takové jsou dětské sny o bydlení

| 29. července 2013 - 10:37 | Zprávy | Hypotéky

Podle ankety Raiffeisen stavební spořitelny měly dvě třetiny dnešních dospělých v dětství jasnou představu, jak jednou chtějí bydlet. Nejvíce z nich si přálo bydlet v rodinném domě (67 %). Mezi vysněné bydlení ale patřil i zámek, moře, strom, malinové křoví či dům ze sýru. Dnes bydlí většina dotázaných v bytě (70 %). Polovina respondentů se ale nevzdává a považuje své dětské sny za reálné.

Jaké byly naše dětské představy o budoucím bydlení?
O tom, jak budou bydlet v dospělosti, snilo v dětství podle ankety Raiffeisen stavební spořitelny celkem 64 % dospělých. A jaké byly jejich představy? Většina respondentů (67 %) chtěla bydlet v rodinném domě. Druhým nejčastějším přáním bylo bydlení na zámku, po kterém toužila čtvrtina dotázaných, a stejně vysněné bylo i bydlení u moře. Pouhých 16 % respondentů toužilo žít v bytě.
 
Graf 1: Jaké byly vaše dětské sny o bydlení v dospělosti?
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
V rámci kategorie „Jiné“ se často objevovaly odpovědi jako bydlení v bunkru, v jeskyni či v iglú.
 
O čem snily ženy a o čem muži?
Anketa odhalila také rozdíly v přání mužů a žen. „Mít v budoucnu za domov perníkovou chaloupku bylo přání žen, u mužů se tato kategorie neobjevila vůbec. Také většina odpovědí, která označila bydlení na zámku nebo u moře, pocházela od ženské populace. Ryze dámskými sny bylo i ubytování v domě ze sýru, v iglú, v cestovním stanu nebo v malinovém křoví,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.
 
„Muži oproti tomu častěji snili o bydlení na stromě, v chatě u lesa nebo na hradě. Někteří z nich toužili i po nafukovacím hradě, supermoderní počítačové laboratoři nebo podmořském sídle,“ doplňuje Jitka Jechová.
 
Jak hodnotíme naše dětské sny s odstupem času?
Více jak třetina respondentů považuje svůj dětský sen o bydlení za reálný a předpokládá, že se jednou může splnit. Necelé pětině dotázaných se dokonce velká část již splnila, nebo se zanedlouho vyplní. Naopak 19 % vnímá svůj sen jako dětský a naivní a stejný počet dotázaných ho vyhodnotilo jako náročný na finance.
 
Graf 2: Jak s odstupem doby svůj dětský sen o bydlení vnímáte?
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
Dětské sny versus skutečnost?
Porovnáme-li dětská přání a skutečnost, zjistíme, že zatímco převážná většina respondentů v dětství snila o tom, že v dospělosti bude bydlet v rodinném domě (67 %) a byt by si zvolilo jen 16 %, reálná situace je zcela opačná. Celkem 70 % z dotazovaných dnes žije v bytě, v rodinném domě pouze 30 % respondentů. 
 
Graf 3: Jak bydlíte dnes?
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna
 
O anketě
Anketu realizovala Raiffeisen stavební spořitelna na přelomu června a července 2013. Vzorek byl složen z 320 respondentů, z nichž 210 snilo v dětském věku o tom, jak budou jako dospělí bydlet.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.