« Zpět

Dotace z programu Nová zelená úsporám bude možné získat i na výstavbu pasivního rodinného domu

| 25. června 2013 - 10:50 | Zprávy | Hypotéky

Ministerstvo životního prostředí v čele s ministrem Chalupou konečně zveřejnilo podmínky, za jakých je možné požádat o státní dotaci Nová zelená úsporám. Již od samého počátku bylo jasné, že nový program bude mít k dispozici daleko méně finančních prostředků, než program původní, v kterém bylo proplaceno téměř 18 mld. mezi lety 2009 až 2012.

První ranou ve financování nového programu byl propad cen emisních povolenek, zdroj financí původní Zelené úsporám. V době původního programu se cena jedné povolenky pohybovala okolo 25 euro za kus, dnes je to něco okolo 5 euro. I z tohoto důvodu nebylo jasné, zda bude program vůbec spuštěn, dnes po detailních informacích ministerstva je jasné, že program má jistou pouze 1 mld. z prostředků státního fondu životního prostředí, s tím, že dalších 300 a 500 mil. by mělo být k dispozici právě z prodeje povolenek.
 
I z důvodu omezených finančních prostředků je Nová zelená úsporám daleko přísnější na požadavky udělení dotace. Již není možné u většiny domů získat dotaci pouze zateplením fasády, ve většině případů je nutné zateplit i stropy a vyměnit okna, aby bylo možné dotaci získat. A zde je třeba dodat, že i celková výše dotace je daleko nižší. Jsou stanoveny tři hladiny, v první je možné získat zpět 30 procent nákladů a v dalších dvou 40 a 55 procent z celkově uznatelných nákladů. Finanční podporu je možné získat nejen na zateplení, ale i na výstavbu nového rodinného domu a to ve výši 400 a 550 tis. z ceny domu a to v závislosti na úspornosti rodinného domu. Dále je možné dotaci získat na nový kotel, solární ohřev vody a další systémy snižující celkovou energetickou náročnost budovy.Pro některé odpůrce dotací, je ještě vhodné zmínit i to, že je možné požádat i o proplacení nákladů, které vzniknou s administrativní části žádosti. Další novinkou je i podpora pro občany zasažené povodní, u kterých je možné získat oproti ostatním 20 procentní zvýhodnění, velikou otázkou ale je, kolik lidí tuto možnost využije, pravděpodobně nikdo, jelikož u zatopených domů nebude možné zateplení provádět. Vhodná by byla spíše dotace na běžné stavební práce spojené s odstraňováním škod vzniklých povodní.
 
Letošní program má být spravedlivější, čehož má být dosaženo odevzdáváním žádostí pouze elektronicky, s tím, že kdo dřív odevzdá, ten dřív „mele“. Je ovšem velkým otazníkem, na kolik uchazečů se celkem dostane, protože finanční prostředky jsou omezené. Samotné odevzdávání žádostí o dotaci bude probíhat od srpna letošního roku a dotaci je možné požádat u staveb realizovaných již od prvního ledna tohoto roku.
 
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.