« Zpět

Dostupnost hypoték se bude zhoršovat. Nemovitosti zdražují a ČNB zpřísňuje

| 17. července 2018 - 8:30 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční trh se otřásá v základech. Odborníci varují, že není na co čekat. Uvažujete-li o vlastním bydlení na hypotéku, je nejvyšší čas o úvěr zažádat. Proč a jakého zpřísnění se od České národní banky letos ještě dočkáme?

Dostupnost hypoték se snižuje postupně od roku 2016, kdy poprvé Česká národní banka přišla s omezením 100% hypoték. V současné době tak lze získat hypotéky s maximálním poměrem zástavní hodnoty k výši úvěr (LTV) 90 %. Zároveň ale banky nesmí poskytnout v celkovém objemu sjednaných hypoték více jak 15 % úvěrů v pásmu LTV 80 až 90.

 

Hypotéka nesmí překročit devítinásobek ročního čistého příjmu žadatele

Omezení hypoték ale nespočívá jen v jejich výši. Kromě LTV musí banky dodržet i další podmínky, a to:

  • poměr zadlužení k ročním příjmům,
  • poměr sumy splátkových závazků k příjmům.

A právě výši těchto poměrů centrální banka upravila v červnu letošního roku. Ostatním bankám doporučila, aby dluh žadatele o hypotéku nepřekročil devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Co se splátky dluhu týká, na tu nesmí padnout více jak 45 % z čistého měsíčního příjmu. Nová pravidla by měla platit od října roku 2018.

Je dobré si proto spočítat, o jak vysokou hypotéku je možné vůbec zažádat. Využít k tomu můžete hypoteční kalkulačku, díky které snadno zjistíte, jak vysokou splátku byste museli pravidelně splácet při vámi požadované výši úvěru.

Bez vlastních úspor hypotéku nezískáte. Úspory lze ale nahradit další půjčkou

Při schvalování hypotéky rozhodují:

  • čisté příjmy domácnosti,
  • závazky,
  • vlastní zdroje,
  • výše hypotéky.

Hypotéky nejsou tak dostupné, jako tomu bylo dříve před dvěma až třemi lety. I proto žadatelé, aby splnili přísné podmínky, musí přistupovat k alternativním řešením. Chybí-li úspory, kombinují hypotéku s další půjčkou. Nejčastěji volí stavebko nebo spotřebitelský úvěre. Ten ale nesmí být od stejné banky, která sjednává hypotéku, je nutné si další půjčku sjednat od jiného poskytovatele. V opačném případě by docházelo k obcházení pravidel, což by se České národní bance nelíbilo.

 

Průměrná cena bytů stále roste, přesahuje už 2 600 000 Kč

Bohužel získat vlastní bydlení je dnes velmi těžké. Kromě zpřísňujících se podmínek za nedostupností stojí i ceny nemovitostí. Ty stále rostou. Průměrná cena bytů už přesahuje 2 600 000 Kč. Nejdráž si za nemovitost zaplatí Pražané, nejméně pak na vlastní bydlení vynaloží obyvatelé měst, jako jsou například Most, Karviná nebo Rychvald.

Pokud by si tak mladí lidé chtěli pořídit byt v naší metropoli v hodnotě 4 000 000 Kč, je nutné, aby disponovali úsporami v minimální výši 400 000 Kč a zároveň aby jejich čistý měsíční příjem dosahoval 37 500 Kč. Pokud by k tomu spláceli ještě nějaké další závazky v podobě spotřebitelské půjčky, kreditní karty či leasingu, musel by být čistý příjem ještě vyšší.

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.