« Zpět

Developerská výstavba je na Plzeňsku v útlumu. I tak si lidé na bydlení půjčili 1,57 miliardy korun, o 10 % víc než ve třetím čtvrtletí loňského roku

| 12. prosince 2012 - 14:01 | Zprávy | Hypotéky

Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v Plzeňském kraji poskytnuto celkem 1 053 hypotečních úvěrů v celkové výši téměř 1,57 miliardy korun. Přes 457 milionů si přitom lidé vypůjčili u Hypoteční banky. Průměrná plocha zakoupeného bytu činila 64,2 m2, u rodinných domů to bylo 130 m2. V Plzeňském kraji si tak lidé pořizovali větší byty, než třeba lidé v Praze i než je celorepublikový průměr. Průměrná velikost rodinných domů je naopak v celorepublikovém srovnání druhá nejmenší, hned po Královéhradecku.

 

„V Plzni je nedostatek zasíťovaných pozemků k individuální výstavbě rodinných domů. Klienti tak přesunují svou poptávku po stavebních pozemcích do menších obcí v dojezdové vzdálenosti do Plzně. To přisuzujeme zejména nižší ceně pozemků, ale i velkému zájmu municipalit o rozvoj obcí a zvyšování počtu obyvatel a z toho plynoucích vlastních investic do síťování pozemků nebo vstřícné spolupráci se soukromými investory,“ říká Karel Řezanka, ředitel regionální pobočky Hypoteční banky v Plzni. „V Plzeňském regionu také došlo ke znatelnému útlumu developerské výstavby. Aby nové projekty zaujaly a získaly své kupce, musí nabídnout zajímavou lokalitu a dobrou cenu. Ze strany investorů je teď spíše zvýšený zájem o staré bytové domy, které jsou často po zrekonstruování nabídnuty k pronájmu jednotlivých bytových jednotek. Mimo Plzeň se developerská výstavba bytových domů nerealizuje téměř vůbec,“ dodal Řezanka.

Meziročně se ve 3. čtvrtletí v Plzeňském regionu zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů o 10 % a mírně i jejich průměrná výše. V kraji se lehce zvýšil zájem o nákup rodinných domů, stálou poptávku rovněž vykazují rekreační objekty, chaty a chalupy. Uplynulé čtvrtletí však přineslo mírný pokles zájmu o nákup stavebních pozemků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.