« Zpět

Ceny bytů na Ostravsku jsou hluboce pod republikovým průměrem, lidé si ve třetím kvartálu na hypotékách půjčili 2,3 miliardy korun

| 6. prosince 2012 - 12:58 | Zprávy | Hypotéky

Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v Moravskoslezském kraji uzavřeno 1560 hypotečních úvěrů v průměrné výši 1,47 milionu korun. Obyvatelé kraje si pořizovali byty o průměrné užitné ploše 65 m2 a rodinné domy s obytnou plochou 151 m2. Získali tak prostornější bydlení než je celorepublikový průměr a bydlí dokonce i ve větších bytech a domech než Pražané. Celkově si klienti na Ostravsku půjčili na bydlení prostřednictvím hypotečních úvěrů téměř 2,3 miliardy korun, což je téměř stejně jako ve stejném období loňského roku. Téměř čtvrtina hypotečních úvěrů byla přitom uzavřena u Hypoteční banky.

 

„Ceny bytů jsou pod celorepublikovým průměrem, jsou dokonce druhé nejnižší po Severních Čechách. Zájem o nemovitosti v regionu však po celý rok 2012 i přes nízké ceny a výhodné hypotéky stagnuje, či mírně klesá. Největší zájem jsme zaznamenali o starší zrekonstruované byty v ceně kolem 1 až 1,5 milionu korun,“ říká Jan Fux, ředitel regionální pobočky v Ostravě.

U rodinných domů je největší zájem o domy v dobrém technickém stavu a ceně kolem 2 až 3 milionů korun. Mírně přibylo koupí a následně rekonstrukcí starších rodinných domů, z nichž některé jsou cenově srovnatelné s cenami bytů„Zájem o samotné rekonstrukce je poměrně nízký a stagnuje. Drobné rekonstrukce klienti většinou řeší stavebním spořením. Z hypoték se financují celkové rekonstrukce. Těch sice trochu přibylo, ale v poměru k jiným účelům čerpání hypotečních úvěrů jich pořád na Ostravsku není mnoho. Rekonstrukce spíše bývají spojeny s koupí, kdy klient kupuje starší nemovitost a chce ji rovnou opravit. Takových klientů naopak postupně přibývá,“ dodává Fux.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.