« Zpět

Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti

| 17. listopadu 2021 - 10:00 | Zprávy

Jak chytře s penězi na vánoční dárky

Už se to blíží! Vánoční přípravy, sny o vánočních dárcích a někdy i starosti, kde na to vzít dost peněz. Jak chytře s penězi na vánoční dárky? Kde ušetřit, a přitom si splnit své touhy? Nabízím vám 5 tipů, jednoduchých rad, jak se připravit, jak prožít vánoční svátky v radosti a spokojenosti.

5 tipů jak na vánoční dárky
1. „MĚJTE JASNÝ FINANČNÍ VÁNOČNÍ PLÁN“ – Jen ten, kdo nezná svůj cíl, těžko k němu dojde. Naplánujte si Vánoční přípravy, seznam dárků, připravte si potřebný rozpočet. Někdy je třeba měsíců naspořit na takový Vánoční finanční plán. Případně můžete vzít sumu, kterou máte k dispozici a pokusit se na to svůj vánoční plán napasovat. Dodržte svůj plán, víc neutrácejte!
 
2. „DEJTE SI DOST ČASU“ – Čas může být váš nepřítel. Proč? Když se řeší dárky na poslední chvíli, můžete se potkat s realitou, že již nekoupíte to, co si přejí vaši blízcí. Již nemusí být na skladě, doprava z ciziny nemusí dorazit v termínu, dárky mohou být i dražší. Můžete argumentovat, ale vždyť obchodníci těsně před svátky snižují ceny a již nabízejí první slevy! Otázka ale je, zda sleva bude na věci, které chcete pořídit? Když kupujete dárky několik týdnů či i měsíců dopředu, můžete využívat slev jako je „black friday“ aj.
 
3. „NASTAVTE SI VLASTNÍ PRAVIDLA“ – Jsou rodiny a známý, kterým nestačí jedna věc ať už jsou to darující či obdarovaní. Mají pocit, že je nutné hodně dárečků. Kdysi dávno se v rodinách dával každému jeden dárek. Umíte si to představit? Nastavte si vlastní pravidla, kolik dárků A DOST. Doma máme pravidlo pro naši dceru 3 dárky - 3 splněná přání. Snažte se pravidla dodržet a uvidíte, kolik nakonec ušetříte. Nejhorší pro naši peněženku je, když bezhlavě procházíme obchoďákem a říkáme si: „Ještě tohle, jen maličkost, to můžu.“
 
4. „RECYKLUJTE“ – Už jste někdy dostali dárek, který jste ani nevybalili a leží doma hluboko ve skříni? Jsou věci, jako například knihy, které vám udělaly radost, ale podruhé je již číst nebudete? Udělali jste si někdy radost a koupili věc, která vám nesedla? Neváhejte a pošlete tyto věci dál do světa. Možná právě tyto pro vás neužitečné věci udělají radost někomu jinému, vaší kamarádce nebo sourozenci.
 
5. „NEKUPUJTE HLOUPOSTI“ – Neplýtvejte penězi za dárky, které skončí nevyužity. Žijeme v materiálním světě, ale jsou i dárky/radosti/zážitky, které mohou být víc než drahý mobil, zlatý prsten nebo značkové hodinky. Můžete v rodině navrhnout, že letos každému je možné dát jen jeden dárek a zároveň vymyslet AKTIVITU, kterou prožijete společně. Půjdete spolu do kina, divadla nebo se prostě jen společně podíváte na film. Vyrazíte na výlet a budete hledat kešky. Zahrajete si deskovou hru. Půjdete na únikovku nebo výstavu. Naplánujete sportovní akci v jump parku, na lezeckou stěně nebo půjdete celá rodina do akvaparku. Možná máte doma kutily a společně budete něco vyrábět. SPOLEČNÉ ZÁŽITKY – co znamenají pro vás?
 
z knížky Veroniky Kalátové: Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.