« Zpět

Průvodce bezpečným nákupem přes internet

| 9. prosince 2010 - 10:53 | Zprávy | E-bankovnictví

Nejen eshopy budou mít v tomto vánočním období hodně napilno. Protože spousta z nás využívá nákupy přes internet stále častěji, pojďme si shrnout úskalí a výhody tohoto způsobu nakupování. Dozvíte se ale hlavně, jak nakupovat na internetu bezpečně i s využitím platební karty. 

Nejen eshopy budou mít v tomto vánočním období hodně napilno. Protože spousta z nás využívá nákupy přes internet stále častěji, pojďme si shrnout úskalí a výhody tohoto způsobu nakupování. Dozvíte se ale hlavně, jak nakupovat na internetu bezpečně i s využitím platební karty.
Na internetu podle aktuálních výsledků exkluzivního výzkumu Raiffeisenbank alespoň občas nakupuje více než polovina obyvatel ČR (přesně 56 %), častěji muži (64 %) a mladší lidé. Lidé na internetu nejčastěji nakupují na dobírku (75 %), případně platí převodem (30 %). Platbu kartou nejčastěji využívají Pražané (41 % v Praze vs. 13 % v celé ČR), stejně jako elektronické peněženky (6 % v Praze vs. 3 % v ČR).

Jak poznat bezpečný eshop
V prvé řadě používejte novější verze internetových prohlížečů, mají více bezpečnostních prvků. Nakupujte pokud možno jen u renomovaných obchodů. Ptejte se také na doporučení svých známých, ale současně věřte svým instinktům. Neriskujte pochybné zahraniční weby nabízející značkové kabelky za bezkonkurenční ceny.
Orientovat se můžete také podle toho, zda má obchod certifikát od nezávislé společnosti (např. APEK Certifikovaný obchod, Spotřebitelský audit obchodních podmínek, Verified by VISA nebo MasterCard SecureCode, Bezpečný obchod a Prověřený prodejce nebo jejich anglické varianty Safe shop a Approved vender).
Zásadní doporučení se týká šifrování přenosu dat. Nakupovat byste měli také jen u obchodníků, kteří při přenosu vašich osobních dat používají šifrování. Poznáte je tak, že v pravém dolním rohu internetového prohlížeče uvidíte ikonku zámečku a adresa webu musí začínat https:// nikoliv pouze http://. Šifrovaný nemusí být nutně celý web ochodu, stačí jen ty stránky, na kterých po vás prodejce vyžaduje zadávat osobní údaje.
Pečlivě si přečtěte obchodní podmínky, hlavně způsob dodání, platby a pravidla případné reklamace. U zboží by měl být také údaj o tom, zda je zboží aktuálně k dispozici, případně dodací lhůta. Uschovejte si také e-maily, které vám zašle obchodník na základě vaší objednávky. Je v nich přesný souhrn a specifikace toho, co jste si objednali.

Jak nakupovat bezpečně s platební kartou
Nebezpečí spojené s nákupy na internetu se podle Ivana Pechánek, odborníka na bezpečnost platebních karet Raiffeisenbank, nevyhýbá žádným věkovým skupinám. Mladí lidé s ním mají sice větší zkušenosti, ale také více riskují. Starší lidé tolik zkušeností nemají, nemusí tedy hned odhalit podezřelé situace, ale jsou opatrnější.
Cílem profesionálních hackerů jsou údaje z platebních karet, které pak mohou zneužívat k placení. Na rozdíl od USA, kde nejčastěji bývají karty zneužity jako padělky v obchodní sítí a bankomatech (skimming), pro Evropany číhá nebezpečí spíše na internetu, uvádí dále Ivan Pechánek.
Číhají na vás rybáři a farmáři...
Jednou z metod hackerů je tzv. phishing (rybaření). Hackeři se zaměří na oblíbené a navštěvované seriózní stránky a jejich prostřednictvím chtějí po zákazníkovi ověřit údaje o jeho kartě. Když je zadá, zcizí je. Jiným případem je pharming (farmaření) na stránkách internetového obchodu. V takovém případě si zákazník nevšimne, že zadává platbu na stránkách, které se tváří jako internetové stránky obchodníka, ale ve skutečnosti patří hackerům. Jako prevenci sledujte, zda je stránka šifrovaná nebo zda při provedení platby používá obchodník systém zabezpečených plateb typu Verify by VISA nebo MasterCard - Secure Card. Někdy si podvodníci dokonce zakládají vlastní internetové obchody a pod rouškou nabídky módního sortimentu za výhodné ceny získávají při objednávkách pouze údaje o kartách a jejich držitelích. Zboží ale bohužel nikdy nedorazí, zato údaje jsou v ohrožení. Nakupujte tedy pouze na ověřených stránkách.
Útoky na vaši kartu mohou být velmi profesionální a je těžké je odhalit, proto je důležitá prevence. Nejlepším zabezpečením je pořídit si platební kartu určenou speciálně pro nákupy na internetu. Pokud svoji kartu používáte na internetu jen příležitostně, zvolte si na kartě menší limity a o každém pohybu na účtu se nechte informovat SMS zprávou.
Způsob platby může být rozhodující
Jedna z věcí, kterou byste měli při volbě internetového obchodu zjišťovat, je způsob platby. Záleží totiž na každém obchodníkovi, jaké platby za svoje zboží zákazníkům umožní. Nabízené možnosti vám nemusí vždy vyhovovat. Hodně závisí na tom, zda nakupujete na českém nebo zahraničním webu. Možností, jak platit v internetových obchodech, se v poslední době objevilo jako hub po dešti.
Dobírka stále v čele hitparády
Statistiky výzkumu Raiffeisenbank ukazují, že dobírka je stále nejoblíbenější formou úhrady zboží objednaného přes internet. Níže je souhrn nejoblíbenějších forem plateb za zboží s krátkým popisem.
Na dobírku

Cenu za objednané zboží zaplatíte až při převzetí zboží (od kurýrní služby nebo na poště). Když balíček přijde, zkontrolujte obsah a teprve potom zásilku zaplaťte. Podle zjištění Raiffeisenbank je dobírka v ČR stále nejvyužívanějším způsobem platby (upřednostňuje ji asi 75 procent zákazníků internetových obchodů), i když pomalu ustupuje. V zahraničí s dobírkou ale moc nepořídíte. Obchodníci dobírku často omezují jen na některé země a ČR k nim nemusí vždy patřit. Pokud si tedy objednáte kabelku z Londýna a nežijete v Anglii, na dobírku vám ji pravděpodobně nepošlou.

Bankovním převodem

Platba probíhá převodem peněz z vašeho účtu na účet daného obchodu. Zboží vám pak prodejce pošle, jakmile obdrží vaši platbu. To však může objednávku někdy trochu protáhnout. Některé banky jako např. Raiffeisebank tento nedostatek odbouraly a nabízí online převod, při kterém dostane obchodník peníze ihned. Na stránkách obchodů, které tuto službu podporují, najdete tlačítko ePlatby. Jedná se o jeden z bezpečnějších způsobů plateb, nemusíte nikam zadávat citlivé údaje.
V hotovosti na místě odběru
Odpadá časová úspora, protože zboží vám nedovezou hned do domu, musíte si pro něj dojet do kamenné pobočky obchodu. Výhodou však je, že si zboží při převzetí můžete prohlédnout a neplatíte za dopravu. V některých obchodech se případně můžete poradit s odborníkem přímo na místě, zda jste vybrala správně.

Na splátky
Nemáte-li na pořízení nového notebooku zrovna dostatek financí, můžete využít nákup na splátky. Poté co si zboží objednáte, jste automaticky přesměrovány na stránky splátkové firmy, kde vyplníte podmínky úvěru (doba a výše splátek, atd.). Zda byl úvěr schválen, se dozvíte téměř okamžitě buď telefonicky, nebo e-mailem. Poté je třeba odfaxovat nebo poslat e-mailem doklad o výši přijmu a jiné potřebné dokumenty. Originály pak předáte až při předání zboží, kdy zároveň podepíšete úvěrovou smlouvu.

Platební kartou
Platby kartou mnoho českých obchodů zatím kvůli vysokým poplatkům nenabízí. V zahraničí, např. na www.amazon.com, se naopak bez karty téměř neobejdete. Pro placení kartou je třeba znát pouze celé číslo karty, datum platnosti a kód CV2 (číslo v podpisovém proužku na zadní straně karty). Kartou se u nás dají koupit třeba lístky do kina s výraznou slevou.
Internetovou platební kartou

Speciálně vydávané karty, určené pouze pro platby na internetu. Tato karta neexistuje v klasické plastové podobě, jen jako sada čísel, kterou zákazník používá. Virtuální platební karta u bank totiž představuje pouze šestnáctimístné číslo, jeho platnost a 3místný kontrolní kód, které dostanete z banky v obálce. Máte ji tedy uloženou doma a nehrozí její zneužití nebo ukradení. Tyto karty se dají použít jen pro platby na internetu, nikoli pro výběr z bankomatu či platby v kamenném obchodě. Službu u nás nyní nabízí pouze Raiffeisenbank, GE Money bank, Komerční banka a Cetelem.
Elektronickou peněženkou (např. PayPal)
Jde o virtuální účet, kam zákazník nejdříve převede peněžní prostředky, s nimiž následně platí na internetu. Nejrozšířenější je americký systém PayPal, s kterým můžete platit v miliónech obchodů po celém světě. Je dostupný pouze v angličtině, ale na webových stránkách podpory PayPal pro ČR (http://www.paypalcz.cz/) najdete potřebné informace i vysvětlení postupu založení účtu. Českým ekvivalentem je systém PaySec, který nabízí již stovky internetových obchodů. Nákup přes platební bránu je trochu složitější, jak funguje, si můžeme ukázat třeba na nákupu nové televize. V internetovém obchodě si vyberete televizi za 15 000 korun. Pokud takovou sumu nemáte na virtuálním účtu PaySec k dispozici, musíte si ji tam převést, což může trvat i několik dní. Poté se musíte přihlásit na webu PaySec na svůj účet a odtamtud poslat peníze na účet internetového obchodu. Celý nákup se při použití platební brány prodlouží. Na zboží, které má obchod na skladě, tak můžete čekat třeba i týden.

Přes terminály Sazky

Služba SuperCash, která umožňuje platit za zboží objednané na internetu na terminálech Sazky nebo na přepážkách České pošty. Zatím tuto platbu nabízí asi padesátka obchodů. Tento systém má tu nevýhodu, že opět zboží nenakoupíte v pohodlí domova. Poté, co si výrobek vyberete, musíte najít nejbližší terminál Sazky či Českou poštu, kde zboží zaplatíte. Objednání se tím také poněkud prodlouží.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.