« Zpět

On-line plaťte elektronickou peněženkou

| 22. září 2008 - 10:31 | Zprávy | E-bankovnictví

Koupíte-li zboží přes internet, máte několik možností, jak ho zaplatit. Zřejmě nejbezpečnější jsou platební systémy typu PayPal či PayPay, tedy takzvané elektronické peněženky, či v Česku nejvyužívanější platby na dobírku.

 "Nabijete" si ji potřebnou sumou a neriskujete zneužití vaší platební karty. Bezpečné je také placení na dobírku
Využít ovšem můžete i převod z účtu či svou platební kartu.Při použití elektronických peněženek se přitom už dávno nemusíte spoléhat na služby zahraničních poskytovatelů. Nedávno spustila svoji službu mPeníze mBanka společně s portálem Seznam.cz. Platební systém PaySec uvedla letos do provozu i ČSOB.

Jak tyto systémy fungují?

Jsou to vlastně speciální účty, kam si pošlete sumu, s níž se chystáte něco zaplatit po internetu. Nemusíte tedy používat svou platební kartu a riskovat její zneužití. Například pro aktivaci systému PaySec do ČSOB se jednoduše zaregistrujete na webu www.paysec. cz. "Zadáte svou přezdívku, číslo mobilu pro ověřování plateb přes SMS, e-mail a bankovní konto, ze kterého budete „dobíjet“ svůj účet," říká Denisa Salátková z oddělení komunikace ČSOB. Při výběru zboží v e-shopu potom stačí v objednávce kliknout na ikonu platba PaySec. Do zobrazeného okna pak napíšete přezdívku, heslo a SMS kód. Bez jeho zadání se platba přesahující osobní bezpečnostní limit 50 až 2000 korun neuskuteční. Za vedení účtu a platby přitom u PaySecu nezaplatíte ani korunu. Rovněž převádění peněz na PaySec je zdarma. Výjimkou je expresní převod, kdy uživatel za to, že má na PaySecu peníze do minuty, zaplatí dvě procenta z nabíjené částky. Jinak může převod trvat až dva dny, pokud má klient běžný účet u jiné banky než ČSOB či Poštovní spořitelna.

V zahraničí PayPal či karta

Pokud často nakupujete přes internet v cizině, vyplatí se vám zřídit účty u zahraničních platebních systémů, jako jsou PayPay či PayPal. Dostupné jsou na stránkách www.paypal.com a www.paypay. com. Oba umožňují vést účet i v českých korunách. Postup registrace je obdobný jako u PaySecu a zřízení, nabití účtu i jednotlivé transakce jsou zdarma.
Platit můžete také pomocí debetních či kreditních karet, a to jak speciálních, tak běžných. Speciální, určené pouze pro internet a o něco bezpečnější, v současnosti vydávají Komerční banka, GE Money Bank a Raiffeisenbank. Karty je většinou možné uzamknout a odblokovat je až tehdy, když něco přes internet kupujete. Jejich vedení stojí desítky až stovky korun ročně, u některých kont jsou však zdarma. Za transakce v e-shopech, které jimi provedete, už nedáte žádné další poplatky.

Novinka v Komerční bance

Nový platební systém se chystá zavést i Komerční banka. "Služba umožní klientům provádět úhrady přes internet prostřednictvím platebního tlačítka," vysvětluje Zuzana Čepelková z oddělení externí komunikace Komerční banky. Výhodou pro obchodníky i klienty podle ní bude, že si nebudou muset zakládat účty v systému přímých plateb, jako jsou například PayPal nebo PaySec. Kdy přesně banka službu spustí, jak bude konkrétně fungovat, odmítla prozradit.
Zřejmě se bude jednat o podobný systém, jaký již deset let provozuje pod názvem ePlatby Raiffeisenbank, nebo jaký nedávno spustila mBanka společně s portálem Seznam. "Klient při výběru zboží v tisícovce českých partnerských eshopů zvolí tlačítko „Za mne platí Raiffeisenbank“ a je automaticky přesměrován do svého internetového bankovnictví, kde má předpřipravený příkaz k úhradě," popisuje Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. Potom stačí jen potvrdit a platba je automaticky připsána na účet prodejce. Jako bezpečnostní prvek přitom slouží autorizace platby třeba za pomoci SMS.
Služba ePlatby je zpoplatněna částkou 2,90 koruny za jedno využití. "Z deseti největších českých e-shopů ePlatbu nenabízí pouze Kasa.cz," říká Tomáš Kofroň.

mPeníze na dvou serverech

Služba mPeníze mBanky je zcela zdarma. Zatím je ovšem jejím prostřednictvím možné platit pouze na internetových stránkách www.kasa.cz a www.seznam.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.