« Zpět

Kolik stojí platby přes internet? Vyberte si nejvýhodnější banku

| 30. června 2010 - 8:44 | Zprávy | E-bankovnictví

Na kolik vás přijdou nejrůznější platby při používání internetového bankovnictví? A jsou velké rozdíly mezi bankami, pokud jde například o odchozí a příchozí platby do zahraničí? Přesvěčte se sami ve srovnání deseti bank. Internetové bankovnictví používají klienti bank stále častěji. 

Na kolik vás přijdou nejrůznější platby při používání internetového bankovnictví? A jsou velké rozdíly mezi bankami, pokud jde například o odchozí a příchozí platby do zahraničí? Přesvěčte se sami ve srovnání deseti bank. Internetové bankovnictví používají klienti bank stále častěji. Na kolik je vyjdou poplatky s touto službou spojené? Při zkoumání sazebníků bank se člověku rychle střídá nálada.
Cože, tohle je zdarma? No není to skvělé? Ani moc ne, když vedení běžného účtu stojí tři stovky (Citi). A tak by bylo možné pokračovat. Zkrátka a dobře, když je jedna služba zadarmo, zpoplatní banka pro změnu nějakou jinou a nakonec „ty peníze“ z klienta přeci jen dostane.
Z produktů elektronického bankovnictví  můžete vybírat zde

Do srovnávací tabulky jsme proto přidali rámcový přehled poplatků spojených s vedením běžného účtu. Někdy totiž platí, že levné operace přes internet jsou vykoupeny vysokým poplatkem za vedení účtu (Citi, Volksbank a GE Money a UniCredit u lepších účtů). Ze srovnání vyšly nejlépe Poštovní spořitelna a LBBW.
Citibank
Citibank si vezme za platbu do jiné banky přes internet 6 korun. Ve všech ostatních platbách je velmi příznivá – zřízení trvalého příkazu i platba jsou zdarma stejně jako platba do domácí banky. Citi ovšem nepotěší ty, kdo se často stěhují a při každém stěhování nastavují nové trvalé příkazy na nájem, služby a podobně. Změna trvalého příkazu totiž u City vyjde na 40 korun. Odchozí platba do zahraničí je zpoplatněná poměrně standardně jedním procentem, naproti tomu ojedinělá je sazba za příchozí platbu ze zahraničí – ta je totiž zdarma, bezpochyby díky globálnímu působení Citibank, která si může dovolit převody s nižšími náklady než některé jiné banky.
Česká spořitelna
Poplatky u plateb běžných i trvalým příkazem jsou v běžné výši, banka stále zohledňuje jestli jde platba k ní domů nebo cestuje do jiné banky. Na jednu stranu se tak odráží skutečné náklady převodu, na druhou stranu se tím ovšem znepřehledňuje sazebník v době, kdy ostatní razí co největší jednoduchost. Příznivé je zřízení a také změna trvalého příkazu, které jsou zdarma. Kromě standardních poplatků za převody do a ze zahraničí u ČS najdeme bezpoplatkový převod do a ze Slovenské spořitelny a jednorázově 220 korun za některé platby (například z a do banky ze skupiny Erste Group Bank).
ČSOB
Průměrnou poplatkovou politiku nabízí ČSOB, ovšem se změnou trvalého příkazu za 6 korun navíc. U plateb do a ze zahraničních bank si ČSOB strhává 250 nebo 150 korun při nižích částkách, při převodech nad 50 000 EUR se poplatek odvozuje procentuelně od převedeného objemu.
GE Money
GE Money dává možnost kromě poplatků v relativně běžné výši se sazbám vyhnout úplně. Zdarma (respektive v rámci poplatku za vedení účtu) jsou veškeré převody, platby a trvalé příkazy na domácí půdě s účty Genius Active, Genius Active+ a Genius Gold. U zahraničních plateb se po Evropě platí jednorázově 100 nebo 220 korun, ostatní platby jsou zpoplatněny jedním procentem z objemu (s určitými omezeními).
Komerční banka
Za platby odevzdáte Komerční bance navíc 4 koruny, za trvalé příkazy 6 korun. Zřízení a změna trvalého příkazu je zdarma. U zahraničních plateb jsou klasické poplatky ve výši 0,9 % v objemu (existuje ale minimum a maximum, viz tabulka), v rámci EU do 50 000 EUR se platí jednorázově 145 nebo 195 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.