« Zpět

Jak platit za zboží a služby na internetu

| 30. srpna 2011 - 10:58 | Zprávy | E-bankovnictví

Platit na internetu lze v České republice poměrně širokou škálou způsobů. Některé jsou výhodnější pro zákazníka, jiné pro obchodníka a jiné naopak nejsou výhodné pro nikoho, ale jsou považovány zákazníky za bezpečnější. Pojďme se podívat na stručný přehled způsobů, kterými se dá dnes na dálku platit. Článek je druhým z minisérie o nakupování s mobilem a internetem.

Platit na internetu lze v České republice poměrně širokou škálou způsobů. Některé jsou výhodnější pro zákazníka, jiné pro obchodníka a jiné naopak nejsou výhodné pro nikoho, ale jsou považovány zákazníky za bezpečnější. Pojďme se podívat na stručný přehled způsobů, kterými se dá dnes na dálku platit. Článek je druhým z minisérie o nakupování s mobilem a internetem.
V četnosti vede v Česku dobírka, nejpohodlnější je bankovní převod

Podle průzkumu agentury Mediaresearch pro APEK (Asociace pro elektronickou komerci) z posledního čtvrtletí loňského roku je nejčastějším způsobem platby na internetu dobírka, využívá ji 49 % Čechů. Tento způsob platby však paradoxně za nejpohodlnější označilo jen 18 % respondentů. Za nejpohodlnější považuje téměř třetina Čechů bankovní převod, který má 29 % zastoupení v platbách na internetu. Třetí příčka v pohodlnosti i zastoupení patří platbě v hotovosti při odběru zboží na pobočce, tuto možnost využívá 10 % Čechů. Platební karta (ať už debetní anebo kreditní) se překvapivě umístila s 9 % až na čtvrté příčce.
Premium SMS / mPlatba

Platbu pomocí Premium SMS nebo tzv. mPlatby zprostředkovává váš mobilní operátor, který vám částku za nákup okamžitě strhne z kreditu nebo připíše k vašemu účtu za telefon. Premium SMS se běžně používají pro platby drobných částek za jízdenky, parkovné, poplatky u lékaře, hlasování v TV pořadech či účast ve spotřebitelských soutěžích. Na internetu se pomocí Premium SMS platí nejčastěji služby v oblasti zábavy – e-knihy, videa, on-line hry a podobně. Pomocí SMS anebo prostřednictvím platebních bran mobilních operátorů lze dnes v rámci jedné transakce zaplatit až stovky korun. Premium SMS jsou extrémně výhodné a pohodlné pro kupujícího, ale prodávající ze zaplacené částky vidí o hodně méně, než kolik kupující zaplatí. Navíc je zde problém, jak používat Premium SMS v případě, že máte služební mobil. Někteří zaměstnavatelé to totiž principiálně neumožňují.

Platba kartou

Platební kartu má dnes k dispozici většina zákazníků českých bank. Poplatek za platbu kartou je i zde obvykle plně na bedrech prodávajícího, ale na rozdíl od Premium SMS se pohybuje v řádu několika málo jednotek procent. Platba kartou na internetu se autorizuje pomocí čísla platební karty, jména jejího držitele, termínu vypršení její platnosti a speciálního CVC/CVC2 kódu, který je uveden na rubu karty v místě určeném pro podpis. Nevýhodou platebních karet je proto fakt, že pokud by si někdo mohl opsat všechny tyto údaje, může se pokusit vaší kartou na internetu platit také. Proto banky umožňují si kartu tzv. „zamknout,“ nebo případně zakázat platby na internetu jako takové. Dalším způsobem ochrany proti zneužití je možnost reklamace platby, pokud zjistíte, že vaše karta byla zneužita. Součástí procesu akceptace karet jsou i nástroje na vracení částky zpět na účet zákazníka v případě zneužití. Obrovskou výhodou platební karty je ale fakt, že prodávající, stejně jako u Premium SMS, dostane potvrzení o provedení platby k dispozici ihned, takže může okamžitě distribuovat objednané zboží.

Platba bankovním převodem, platební tlačítka

Bankovní převod patří k jedněm z nejbezpečnějších platebních prostředků. Můžete jej navíc provést jak prostřednictvím internetového bankovnictví, tak po telefonu či přímo v pobočce. Při nakupování na internetu však bývá obvykle trochu nepohodlný. Jednak je třeba opisovat číslo účtu prodávajícího, přesnou částku a variabilní symbol (obvykle číslo objednávky či faktury) a jednak je třeba počkat, až peníze dorazí na účet prodávajícího, což trvá obvykle až tři pracovní dny. Tyto nedostatky on-line převodu odstraňují tzv. platební tlačítka některých bank, které nejen že předvyplní v internetovém bankovnictví všechny potřebné údaje k platbě, ale zároveň obchodníkovi potvrdí provedení platby stejným způsobem jako při platbě kartou. Zboží pak může být expedováno ihned a bankovní převod tak získává všechna pozitiva platby kartou, ale už bez jejích rizik. Pro obchodníka je ovšem nutné, aby do svého systému zakomponoval platební tlačítko každé banky. Chytrým řešením je pak platební tlačítko AGMO, které i tuto nutnost na straně obchodníka odstraňuje tím, že zajišťuje přístup více bankovním tlačítkům prostřednictvím jednoho rozhraní.

Platba elektronickou peněženkou

U nás relativně málo rozšířenou (i když například systém PaySec od ČSOB se ve své době hodně snažil) platební metodou jsou internetové peněženky. Zákazník, který takovouto peněženku využívá, si ji nejprve „dobije“ platební kartou nebo převodem z účtu. Následně už platí za své nákupy, a to formou převodu prostředků mezi jeho virtuální peněženkou a virtuální peněženkou prodávajícího. Platba probíhá v reálném čase, ale obchodníkovi není třeba sdělovat žádné údaje o platební kartě. Případným prozrazením přihlašovacích údajů k elektronické peněžence pak kupující riskuje maximálně výši aktuálního zůstatku v této peněžence. Přestože je takový způsob on-line platby pokládán za nejbezpečnější, moc se u nás neuchytil. Důvodem je asi bariéra pro nakupující, kteří se do takového systému musí předem registrovat a blokovat si na virtuálním účtu peníze.

Platba na dobírku

Platba na dobírku je v České republice vůbec nejpoužívanější, ale přitom je nejméně výhodná jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího. Kupující musí zaplatit vyšší cenu za dodání zboží a zároveň musí mít k dispozici doma dostatek hotovosti na jeho zaplacení. Prodávající zase posílá zboží pryč, aniž by za ně měl zaplaceno a na peníze může čekat klidně i několik týdnů.

Platba v hotovosti při převzetí zboží

Platba v hotovosti při převzetí zboží je pro obchodníka vůbec nejvýhodnější. Zboží dostane zaplaceno okamžitě a získá celou prodejní cenu. Pro zákazníka však příliš výhodná není. Pro zboží si musí dojet, musí mít k dispozici potřebnou hotovost (tj. u dražšího zboží si ji nejprve musí vybrat po cestě z bankomatu) a hlavně tím, že si zboží převezme v provozovně, ztrácí zákonné právo zboží bez udání důvodu do 14 dnů vrátit. Na druhou stranu větší prodejci toto právo zákazníkovi nad rámec zákona ponechávají, de facto jako odměnu za to, že získali celou prodejní cenu a v nejkratší možné lhůtě od předání zboží pryč ze skladu.
Autor článku je jednatelem společnosti Agmo.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobry den potrebuji zaplatit zbozi z e-shopu bankov.prevodem,ale nedari se mi-poradte mi