« Zpět

Jak na webu platit bezpečně

| 16. srpna 2010 - 11:30 | Zprávy | E-bankovnictví

Vítejte v zemi, kde se za zboží a služby na internetu nejčastěji platí nejdražšími, nejméně pohodlnými a nejméně bezpečnými způsoby. Z odpovědí provozovatelů internetových obchodů je zřejmé, že Češi stále rádi za své internetové nákupy platí až v okamžiku převzetí od přepravní služby – tedy dobírkou, za kterou si bez ohledu na cenu koupeného zboží připlatí několik desítek korun. 

Placení přes internet
Vítejte v zemi, kde se za zboží a služby na internetu nejčastěji platí nejdražšími, nejméně pohodlnými a nejméně bezpečnými způsoby. Z odpovědí provozovatelů internetových obchodů je zřejmé, že Češi stále rádi za své internetové nákupy platí až v okamžiku převzetí od přepravní služby – tedy dobírkou, za kterou si bez ohledu na cenu koupeného zboží připlatí několik desítek korun. Na okraji zájmu jsou virtuální peněženky i platby kartami, které mohou být dokonale bezpečné.
Vše záleží na tom, jakou kartou platíte a v jakém internetovém obchodě. Zabezpečená webová adresa Důležité je, aby eshop, ve kterém nakupujete, využíval šifrování a technologii 3D, kdy obchodník nemůže vidět číslo vaší karty, které by pak mohl zneužít. Jak to běžný uživatel pozná? „Podle upozornění webového prohlížeče a písmen https na začátku internetové adresy,“ radí Jakub Lohniský z bezpečnosntí firmy ESET.
virtuální karta a unikátní kód Co se týká platebních karet, nejbezpečnější je virtuální karta společnosti Cetelem. Nejde o skutečnou plastovou kartičku, ale pouze o vytištěný papír s číslem karty a jménem uživatele. Na základě něj si pak uživatel, který chce na internetu platit, pro každou transakci vygeneruje unikátní kód, který při platbě použije. Toto nabízí společnost Cetelem jako jediná. Nevýhodou je, že virtuální karta je vázaná na kreditní kartu jejíž vedení stojí 89 korun měsíčně.
Uzamknutí všech transakcí V závislosti na chování uživatele jsou téměř nezneužitelné i karty, které je možné pohodlně zamykat, tedy povolit zpracování transakcí pouze v okamžiku, kdy platíte. Tuto službu nabízí například mBank u své plnohodnotné VISA karty, kterou nabízí k jakémukoli účtu. Zamykat lze i virtuální kartu od Raiffeisenbank.
Kromě možnosti zamykání karty chrání karty proti zneužití i samy banky díky automatickému vyhodnocování podezřelých transakcí, kdy v případě podezřelé transakce banky samy kontaktují klienta a ověří, zda opravdu platil on.
Platební systémy PayPal či Paysec Samostatnou kategorií internetového placení jsou různé virtuální peněženky a platební systémy. V zahraničí se díky spojení s aukční síní eBay jako standard pro nakupování a placení na internetu prosadil systém PayPal, který mohou využívat i čeští uživatelé. Stačí jednoduchá registrace na www. paypal.com. PayPal propojí s číslem vaší platební karty a následně umožní například nákupy na eBayi nebo ve stovkách menších webových obchodů. Placení na PayPalu je relativně bezpečné, protože prodejci nevidí číslo platební karty ani přihlašovací údaje. PayPal ale kvůli svému rozšíření čelí často pokusům o vylákání přístupových hesel – bezpečnost plateb je proto jen na uživateli. PayPal tuto slabinu odstraňuje zaváděním „kalkulačky“, která pro každou platbu generuje unikátní heslo. Tento bezpečností prvek ale není Čechům dostupný.
V Česku je v oblasti platebních systémů nejpopulárnější dvojice ePlatby Raiffeisenbank a PaySec provozovaný ČSOB.
Oba systémy jsou ve svém přístupu hodně odlišné. Bezpečnost ePlatby zajišťuje autorizace všech transakcí unikátním kódem. Přístup k této službě mají klienti Raiffeisenbank v rámci ceny za vedení účtu. Přes ePlatby je možné podle Raiffeisenbank platit téměř v tisícovce internetových obchodů, včetně Alza. cz, Mall.cz nebo 123shop.cz.
Konkurenční PaySec nabízí srovnatelnou úroveň zabezpečení, ale není omezený pouze na klienty ČSOB, respektive Poštovní spořitelny. Klientům jakékoliv banky stačí registrace na www.paysec.cz a zaslání peněz na vytvořený účet. O bezpečnost plateb se stará systém autorizačních SMS, které fungují stejně jako SMS pro přihlášení k internetovému bankovnictví. Navíc systém není přímo spojený s bankovním účtem. PaySec podporuje přibližně 450 internetových obchodů, České dráhy pro onl-ine nákup jízdenek nebo akční síň Aukro.cz.
Kromě ePlateb a PaySecu v Česku existují i další pokusy o vytvoření platebních systémů, vlastní projekty má Komerční Banka, GE Money Bank, mBank nebo aukční portál Aukro. Právě roztříštěnost trhu ale brání tomu, aby se některý z těchto systémů stal tak úspěšný, jako PayPal. Například systém PayMyWay, se kterým spolupracuje GE Money Bank, podporuje jen několik internetových obchodů – daly by se spočítat na jedné ruce.

Zabezpečené platební portálu živatel pozná podle písmen https na začátku internetové adresy. Jakub LOhniský tiskový mluvčí bezpečností firmy ESET způsoby placení v e-shopech Dobírka nejrozšířenější, ale nejdražší. Vhodná až u dražšího zboží díky vysoké bezpečnosti. nevýhodou je kromě nákladů nutnost držet u sebe dostatečnou hotovost i při nákupu drahého zboží. Platba příkazem Pohodlná metoda, která vyžaduje vysokou míru důvěry v prodejce. Odeslání zboží může tento typ transakcí zdržet o několik pracovních dní, než banka připíše peníze a prodejce to zaregistruje. Platba kartou on-line nejpopulárnější metoda v zahraničí díky pohodlí a možnosti nákupu na úvěr kreditní kartou. Při platbách kartami probíhá platba okamžitě, kreditní karty navíc nabízejí drobné slevy, rizikem jsou ale vysoké úroky při pozdním splacení celé částky. Platební systémy ideální způsob, jak platit drobné nákupy na aukčních serverech, bezpečnost závisí na chování uživatele i na technologii zabezpečení. Český PaySec nebo ePlatby jsou pro Čechy bezpečnější než globální PayPal, který nenabízí možnost ověření každé platby zadáním unikátního kódu, ale stačí pouze přihlašovací jméno a heslo.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.