« Zpět

Dovolená 2012: Češi si užili letního cestování více než Slováci

| 22. srpna 2012 - 11:30 | Zprávy | E-bankovnictví

Až 57 % Čechů zaplatilo letní dovolenou přes internet, přičemž v případě Slováků je to o 11 % méně. Češi si berou letní dovolenou mnohem častěji než Slováci. Zřetelně větší zájem Čechů o letní relax ukázal srpnový průzkum online banky ZUNO.

Až 57 % Čechů zaplatilo letní dovolenou přes internet, přičemž v případě Slováků je to o 11 % méně
Češi si berou letní dovolenou mnohem častěji než Slováci. Zřetelně větší zájem Čechů o letní relax ukázal srpnový průzkum online banky ZUNO.
Více než polovina Čechů, konkrétně 58 %, již letos dovolenou absolvovala v první polovině letní sezóny. Navíc se téměř 47 % dotázaných dokonce chystá na druhé kolo cestovatelských aktivit. Oproti tomu v první polovině léta odjelo na dovolenou pouze 31 % Slováků.
„Díky tomu, že ZUNO působí na obou trzích, víme, jak se liší finanční zvyky v České republice a na Slovensku. Proto jsme i v případě cestovatelských návyků očekávali určité odlišnosti,” říká Andrej Čársky, manažer primárního bankovnictví v ZUNO. „Podle našeho výzkumu si 80 procent Čechů musí na dovolenou šetřit. Na druhé straně pouze 21 procent respondentů si může dovolit zaplatit za dovolenou ze svého běžného příjmu.”
V posledních letech se v obou zemích stal hlavním zdrojem informací při plánování dovolené internet. Více než 80 % respondentů si potřebné informace k dovolené hledá a ověřuje online. Češi mnohem častěji používají internet i k přímé platbě za dovolenou, tento způsob potvrdilo 57 % dotázaných. Oproti tomu výdaje spojené s dovolenou platí na Slovensku online o něco méně uživatelů, 46 % slovenských cestovatelů.
„Výsledky výzkumu potvrdila i naše interní analýza mezi klienty ZUNO,“ dodává Andrej Čársky. „Za poslední tři měsíce realizovali čeští klienti o 50 procent více transakcí u cestovních kanceláří a na webech leteckých společností, než klienti ZUNO na Slovensku.
Co se však nezměnilo během posledních desetiletí, je výběr letních destinací. V tomto případě Češi a Slováci jsou věrní ověřeným a stále stejným zvykům. Ať už se jedná o Česko nebo Slovensko, většina z dotázaných preferuje dovolenou v domácím prostředí. Pracovní prázdniny si v Čechách užilo celkem 70 % dotázaných. Na druhém a třetím místě mezi nejoblíbenějšími destinacemi jsou pro Čechy Chorvatsko a Itálie. U Slováků vede ze zahraničních zemí Chorvatsko a Turecko.
Výzkum byl realizován od 31. července do 1. srpna na reprezentativním vzorku populace v České republice a na Slovensku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.