« Zpět

Češi objevují výhody e-plateb

| 30. června 2011 - 10:55 | Zprávy | E-bankovnictví

Nákupy na internetu: konzervativní Češi opouštějí dobírku a stále častěji platí přímo přes síť. Koupit si na internetu zboží, zaplatit ho platební kartou a maximálně do dvou dnů ho mít doma bez nutnosti chodit na poštu, bez poštovného a bez zbytečných poplatků, které často provázejí třeba dobírky. Ve světě tímto způsobem na internetu platí 80 procent zákazníků. Češi se podobných plateb dosud spíše báli, to se ale podle odborníků nyní mění. Platebních karet je Česku v současnosti více než 9,5 milionu. Češi jimi v kamenných obchodech platí rádi a často. V platbách na internetu jsou však zatím konzervativní. Podle údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) totiž 44 procent zákazníků internetových obchodů nejraději nakupuje stále na dobírku. Ta je ale drahá a na dodání zboží se čeká dlouho. I proto v Česku roste popularita rychlého placení kartou.

Nákupy na internetu: konzervativní Češi opouštějí dobírku a stále častěji platí přímo přes síť. Koupit si na internetu zboží, zaplatit ho platební kartou a maximálně do dvou dnů ho mít doma bez nutnosti chodit na poštu, bez poštovného a bez zbytečných poplatků, které často provázejí třeba dobírky. Ve světě tímto způsobem na internetu platí 80 procent zákazníků. Češi se podobných plateb dosud spíše báli, to se ale podle odborníků nyní mění. Platebních karet je Česku v současnosti více než 9,5 milionu. Češi jimi v kamenných obchodech platí rádi a často. V platbách na internetu jsou však zatím konzervativní. Podle údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) totiž 44 procent zákazníků internetových obchodů nejraději nakupuje stále na dobírku. Ta je ale drahá a na dodání zboží se čeká dlouho. I proto v Česku roste popularita rychlého placení kartou.
Jak uvádí Vendula Voláková z České spořitelny, tento segment plateb roste vůbec nejrychleji ze všech. „Zaznamenali jsme meziroční růst o 43 procent co do počtu transakcí a 33procentní růst co do objemu transakcí,“ říká Voláková. Podle ČSOB platí platební kartou online zhruba pětina jejich držitelů a podle společnosti MasterCard platí kartou na internetu už 34 procent českých zákazníků. Jen za první čtvrtletí Češi podle MasterCard na internetu kartou zaplatili zboží za více než 1,3 miliardy korun.
Rychle a bezpečně Výhodou online platby kartou je podle odborníků zejména rychlost transakce. Zákazník zboží zaplatí a obchodník platbu ihned obdrží. „Takzvané rychlé převody umožňují platbu v reálném čase. To znamená, že v případě platby rychlým online převodem vidí obchodník platbu ihned, a může tak poslat zboží co nejdřív,“ vysvětluje Gabriel Kalapoš, manažer platební brány PayU, a dodává, že Češi se tak více přibližují trendům v ostatních zemích, kde se používání dobírky pohybuje pod 10 procent.
Obchodníci i banky se shodují, že přestože Češi mají z rychlých online plateb obavu, jsou tyto platby přes internet v naprosté většině případů zcela bezpečné. „Placení online na internetu je bezpečné a celosvětově osvědčené,“ říká Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK, a jeho slova potvrzují i ostatní.
Nejbezpečnější řešení podle odborníků nabízí e-shopy pod značkou „Verified by Visa“ kartové asociace Visa a „MasterCard Secure Code“ kartové asociace MasterCard, které využívají takzvané 3D Secure řešení.
„Klientům doporučujeme vybírat si výlučně takové obchodníky, kteří používají takzvaný protokol SSL, tedy mají zakódovaný přenos údajů o platební kartě, nebo používají nejvyšší úroveň zabezpečení, takzvaný 3D Secure protokol,“ vysvětluje Voláková z České spořitelny a dodává, že v případě 3D Secure je klient přesměrován přímo do banky obchodníka, takže prodejce vůbec nemá přístup k údajům o platební kartě.
Horší je to ale v případě protokolu SSL. K citlivým údajům zákazníka se sice nedostane nikdo cizí, ale konkrétní obchodník si tyto údaje přečíst může. Podle Volákové je však téměř naprostým pravidlem, že e-shopy citlivé údaje o platebních kartách nezneužívají. „Pokud by přece jen obchodník tyto údaje zneužil, tak klient může transakci u banky reklamovat,“ vysvětluje Voláková. Bezpečnost placení kartou na internetu navíc často podporuje ještě informační SMS o provedené platbě nebo recenze ostatních zákazníků.
Platba na tisíc způsobů Kromě klasické online platby si lidé, kteří nakupují přes internet, mohou vybrat z dalších způsobů, kterým na internetu zaplatí. Vedle dobírky, převodu na účet a platby kartou zákazníci podle odborníků často využívají i systémů takzvaných internetových peněženek. Ty si zákazník „nabije“, jakou částkou chce, a potom jejich prostřednictvím jednoduše platí. Celosvětově je nejznámější služba PayPal, která ale zatím nepodporuje češtinu. Moc českých e-shopů ji nevyužívá.
V Česku je pak známý třeba PaySec od ČSOB, který využívá už zhruba 60 tisíc zákazníků. Další metodou, jak rychle v prostředí internetu zaplatit, je využití různých platebních bran. Ty zákazníky přesměrují na internetové bankovnictví jejich banky, kde najdou již předvyplněné údaje o platbě. Částku stačí potvrdit kódem, který přijde SMS zprávou na mobil, a kliknutím odeslat.

***
Ve světě nakupuje na dobírku pouze 10 procent lidí. V Čechách je to 44 procent!
Nejčastější způsoby platby při nákupu na internetu

Bankovní převod - klasický převod peněz z účtu zákazníka na konto obchodníka

Výhody: Bezpečnost. Klient může jít přímo do kamenné pobočky, využít přímé bankovnictví nebo internetbanking.

Nevýhody: Metoda je zdlouhavá. Zboží obchodník odešle, až když má na svém účtu peníze, a převod může trvat až dva pracovní dny.
Online prostřednictvím platební karty - zaplacení pomocí zadání údajů o kartě přes platební bránu

Výhody: Jednoduchá, rychlá platba. Obchodník může zboží odeslat ihned.

Nevýhody: Řada českých bank tento typ platby blokuje. Platbu neumožňuje také mnoho obchodníků. Některé e-shopy nemusí mít správné zabezpečení.
Elektronická peněženka (PaySec, PayPal) - platba přes předem nabité elektronické konto

Výhody: Rychlost. Po registraci v platebním systému už není potřeba vyplňovat údaje o kartě. Umožňuje platbu na aukčním serveru eBay.

Nevýhody: Systém PayPal nepodporuje češtinu. Různí obchodníci využívají různé systémy zabezpečení.
PayU, PayMyWay - transakce prostřednictvím platební brány

Výhody: Spolupráce banky a platebního portálu. Rychlá transakce bez nutnosti něco vypisovat.

Nevýhody: Provozovatelé platebních bran spolupracují vždy jen s určitými bankami. Pokud má zákazník účet jinde, musí zvolit jiný způsob platby.
Dobírka - platba v hotovosti při osobním převzetí zboží

Výhody: Bezpečnost. Zákazník neriskuje, že zaplatí předem, a zboží mu nepřijde.

Nevýhody: Nejdražší a nejzdlouhavější metoda. Na západ od českých hranic se téměř nepoužívá.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

LOOOOOOOL xD