« Zpět

Banka čelí podvodným e-mailům

| 5. ledna 2011 - 10:53 | Zprávy | E-bankovnictví

Uživatelé internetového bankovnictví Raiffeisenbank by se měli mít na pozoru. S novým rokem totiž začaly internetem kolovat podvodné e-maily, které se snaží formou takzvaného phishingu vylákat z důvěřivých lidí přístup k jejich účtům. 
Potvrdil to Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank s tím, že zatím žádný z klientů banky nebyl útokem poškozen. 

Uživatelé internetového bankovnictví Raiffeisenbank by se měli mít na pozoru. S novým rokem totiž začaly internetem kolovat podvodné e-maily, které se snaží formou takzvaného phishingu vylákat z důvěřivých lidí přístup k jejich účtům. Potvrdil to Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank s tím, že zatím žádný z klientů banky nebyl útokem poškozen.
E-mail na první pohled vypadá, jako by pocházel od banky. Útočník v něm vyzývá uživatele, aby se pomocí odkazu ve zprávě přihlásil ke svému účtu. Ve skutečnosti jej ale dovede na podvodné stránky. Pokud do nich uživatel vloží své přihlašovací údaje, rázem dá útočníkovi přístup ke svému účtu.
Na tyto výzvy by v žádném případě lidé neměli reagovat. „Raiffeisenbank žádné e-maily tohoto typu nikdy nerozesílá. Veškerou komunikaci realizujeme prostřednictvím zabezpečených zpráv v rámci internetového bankovnictví,“ varuje na svých webových stránkách banka. V případě, že klient postupoval podle podvodného e-mailu, měl by neprodleně kontaktovat banku. Na ni se mohou lidé obrátit také, pokud mají pocit, že byl phishingový e-mail doručen do jejich schránky.

Phishing není výjimečný
Podobné problémy s hackery a phishingem nejsou ani v České republice ničím výjimečným. Loni potrápily podvodné e-maily uživatele aukčního portálu Aukro. cz. V roce 2008 se s podobnými problémy, ale v daleko masovějším měřítku, potýkala také Česká spořitelna.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.