« Zpět

Diskuze o umělé inteligenci obohatí letošní udílení cen Zlaté koruny

| 24. července 2023 - 18:23 | Zprávy

Rok 2023 se nejspíš zapíše do historie jako rok AI. Umělá inteligence prochází překotným vývojem a můžeme jen odhadovat, do jaké míry reálně zasáhne do našich životů. Proto jsme se po dvaceti letech rozhodli pro nový koncept slavnostního galavečera, udílení cen bude letos předcházet diskuse na téma AI ve finančních službách

Nejen finanční sektor, ale i náš projekt je otevřen novým technologiím a inovacím. Jsem přesvědčen, že umělá inteligence může výrazně přispět k lepšímu rozhodování v oblasti financí a personalizovaně pomoci lidem nalézt ty nejlepší produkty pro jednotlivé potřeby. Společně můžeme otevřít novou éru ve finančním sektoru, která bude založena na technologických inovacích a odpovídajících finančních službách pro všechny, říká ředitel a zakladatel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal.

 

Pozvání k diskuzi přijalo několik předních českých finančníků a odborníků na problematiku AI mezi nimi třeba také vědec Tomáš Mikolov. Svůj pohled, jak ovlivní finanční služby, přidají členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová a COO Generali České pojišťovny Jiří Doubravský.  O tématu vzdělávání a etiky pro nástup AI budou diskutovat profesor Jan Švejnar a ekonom Dominik Stroukal a regulací umělé inteligence se zase ny zabývat Michal Vodrážka, ředitel odboru regulace finančního trhu ČNB.

 

Zveřejněn a prezentován bude také exkluzivní výzkum na umělé inteligence, který je svým zaměřením a rozsahem mezi prvními u nás. „Více než polovina populace si myslí, že AI do budoucna významně ovlivní jejich život, obecně jsou ale z většího využívání AI v každodenním životě spíše znepokojeni,“ prozrazuje z unikátního výzkumu, který pro Zlatou korunu zpracovala Agentura IPSOSjejí specialista pro výzkumy na finačním trhu Michal Straka. Výzkum AI ve finančních službách nabídne zajímavý vhled do vnímání problematiky umělé inteligence a jejího využití. Otázkami na mínění AI se bude zabývat také předtočená anketa a své názory nám sdělí i sama umělá inteligence.

 

V druhé části večera proběhne již po 21. udílení ocenění finančních produktů Zlatá koruna 2023. „Letošní výsledky soutěže Zlaté koruny ukazují na to, že téměř u dvou třetin kategorií dokázali obhájit své prvenství loňští vítězové. To může na jedné straně svědčit o tom, že jde skutečně o kvalitní produkty, na straně druhé to může ukazovat na to, že v době hrozící recese na trh nepřichází mnoho nových produktů, které by svojí kvalitou a inovativností předčily konkurenci a dokázaly zaujmout akademiky. Nezbývá než věřit, že na ekonomické oživení nebudeme čekat příliš dlouho a spolu s ním se na trhu objeví nové produkty, které budou reagovat na technický pokrok i nové potřeby klientů.“ konstatuje Petr Dvořák, rektor VŠE a předseda Rady Finanční akademie Zlaté koruny, která má téměř 400 členů a každoročně finanční produkty hodnotí.  

Diskuse AI ve finančních službách a 21. ročník udílení cen Zlatá koruna se pod záštitou ministra financí a guvernéra ČNB uskuteční 27.7 od 17:30 v Kongresovém centru ČNB.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.