« Zpět

Čtvrtletí ČSOB Stavební spořitelny: Strmý růst nezajištěných úvěrů, zejména na úsporné bydlení

| 15. května 2023 - 10:00 | Zprávy

ČSOB Stavební spořitelna, lídr českého trhu stavebního spoření, v prvním letošním čtvrtletí poskytla o 26 % více nezajištěných úvěrů než ve stejném období roku 2022. Největší poptávka zákazníků byla po úvěrech určených na energeticky úsporná řešení.

„V rámci trhu stavebních spořitelen vzrostl meziročně náš podíl na poskytování nezajištěných úvěrů o třetinu. Nyní jsme přibližně na 23 procentech, což nás řadí mezi největší poskytovatele tohoto typu půjček,“ říká Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Stavební spořitelny.

Zatímco v prvním kvartále roku 2022 činily nezajištěné úvěry 52 % z celkového počtu úvěrů, letos už jejich podíl přesahuje 90 %. „Češi si jednoduše hledají nové cesty, jak o své bydlení pečovat. Nezajištěný úvěr jim v tomto případě nabízí relativně nenáročnou variantu, jak prostředky na rekonstrukci získat. Často se přitom jedná o modernizaci domova na úspornější – naši klienti mohou půjčku využít například na zateplení domácnosti, tepelná čerpadla, fotovoltaiku a další,“ dodává Vašek a upozorňuje na zřejmou výhodu nezajištěných půjček, tedy na fakt, že tento typ úvěrů není nutné jistit zástavním právem k nemovitosti.

Mezi důvody zvýšeného zájmu o nezajištěné úvěry v posledních měsících může být podle ČSOB Stavební spořitelny horší dostupnost nových bytů a domů, kdy kupující daleko častěji investují do současného bydlení a za pomoci půjček od stavební spořitelny rekonstruují starší nemovitosti. Hnacím motorem pro rostoucí poptávku jsou i dražší ceny energií, ale také lákavá velmi atraktivní sazba na řádný úvěr ze stavebního spoření, která po splnění podmínek řádného úvěru v případě ČSOB Stavební spořitelny dosahuje v průměru 3,7 procenta ročně. 

Nebývalý zájem o úvěry na úsporná řešení

Na síle pak od minulého roku nabírají úvěry na úsporné bydlení. V prvním čtvrtletí 2023 tvořily už čtvrtinu všech nezajištěných úvěrů. Průměrná půjčka, kterou mohou klienti využít nejen na pořízení bydlení, ale i na vylepšení současného domova, dosahovala v průměru téměř 1 milionu korun. Nejčastěji měly zájem o tyto úvěry zejména domácnosti z Brněnska, Severních Čech a Ostravska.

Skupina ČSOB přišla na trh s nabídkou financování úsporného bydlení jako jedna z prvních a produkty neustále inovuje a doplňuje. Zákazníkům vedle meziúvěrů nabízí udržitelné hypotéky s atraktivním financováním a ve spolupráci s partnery také specializované poradenství.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.