« Zpět

Chytrý algoritmus pomáhá vzdělávat poradce

| 15. srpna 2023 - 10:00 | Zprávy

V letošním roce téma umělé inteligence rezonuje v médiích, AI nelze zastavit a bude mít i zásadní vliv na vzdělávání. Proto se vámi chci podělit o jednu zkušenost, která se týká vzdělávání finančních poradců a zprostředkovatelů.

Pokud vás navštíví poradce a nabízí vám penzijní produkt, hypotéku, stavební spoření, pojištění nebo investici, tak musí splňovat přísná zákonná kritéria odborné způsobilosti. Konkrétně se jedná o náročné zkoušky odborné způsobilosti, které organizují Akreditované osoby a otázky dodává a jednou ročně aktualizuje ČNB.

Kolik otázek obsahuje zkouška odborné způsobilosti?

Druh zkoušky

Jedna správná   ze 4

Více správných odpovědí

Případové studie

Časový limit zkoušky

Souhrnná zkouška pro všechny skupiny úvěrů

69

23

3 případové studie s 5 otázkami

180 minut

Souhrnná zkouška pro všechny investiční nástroje

 

69

23

3 případové studie s 5 otázkami

180 minut

Souhrnná zkouška na pojištění 

 

60

20

4 případové studie s pěti otázkami

180 minut

Ale když se podíváme, kolik otázek musí například budoucí zprostředkovatel pojištění zvládnout při přípravě na souhrnnou zkoušku, tak zjistíme, že ho čeká:

IX – POJ-ABC – Souhrnná zkouška na pojištění (180 min):
Počet teoretických otázek: 1500
Počet případových studií: 100, celkem tedy 500 otázek případových studií.  Jedná se o přibližný počet 2000 otázek. Počet se po aktualizaci zkouškových otázek od ČNB může změnit.

Pro nováčka tak vzniká otázka, jak to všechno zvládnout. Obvyklý způsob přípravy jsou e-learningové přípravné testy, které nováček prochází. Ve společnosti VECTOR Certifikace, která využívá vlastního IT zázemí, jsme poradcům nabídli pomůcku RED 50. Byl to PDF soubor, který zahrnoval 50 nejtěžších otázek vždy, jedna správná ze 4 možností, 50 nejtěžších vícečetných a 50 otázek z případových studií. Tento produkt jsme vytvořili z několika milionů již zodpovězených otázek, přičemž ty nejtěžší měly úspěšnost okolo 20 %. To znamená, že 4 z 5 odpovědí byla chybné. A pokud se soustředíte na to nejtěžší, co vás může u zkoušky potkat, zvyšujete si statistickou pravděpodobnost úspěchu.

Tak to byla minulost. Letos v červnu jsme nabídli novinku, produkt RED MASTER, který je ještě více zajímavý pro zvládnutí těch stovek otázek a můžeme si ho popsat takto:

1.       Získáte svého virtuálního lektora, který vás efektivně připraví na zkoušku.

2.       Chytrý algoritmus RED Master funguje podobně jako umělá inteligence (AI). Učí vás podle toho, jak odpovídáte a co je pro vás obtížné.

3.       RED Master ví přesně, co už znáte a v čem se ještě můžete zdokonalit.

4.       Používáte neúnavného pomocníka, který vám bude při ruce 24/7 po dobu 1 měsíce.

5.       Ušetří vám drahocenný čas, který můžete věnovat vašim klientům, a ne dlouhotrvající přípravě.

Jaké jsou naše první zkušenosti od těch, co se připravovali na zkoušku? Ze zpětné vazby vyplývá – Super podpůrný nástroj, produkt mi pomohl při přípravě, vše fungovalo intuitivně a vyznal jsem se v tom, mohu doporučit. Co se týká „hvězdičkového“ hodnocení, tak máme nyní 4,6 z 5 možných. Používání tohoto podpůrného nástroje by se mělo projevit i v lepší úspěšnosti našich účastníků u zkoušek, ale na toto vyhodnocení potřebujeme ještě více dat a času.

Jsme si vědomi toho, že jsme na začátku a stále je co vylepšovat v otázce vzdělávání. Ale jsem toho názoru, že RED MASTER vykročil správným směrem. RED Master https://www.app.vectorcertifikace.cz/red-master

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.