« Zpět

Bojím se o ztrátu příjmu a financování domácnosti. Lze tomu nějak předejít?

| 10. září 2021 - 10:00 | Zprávy

Vidím kolem sebe spoustu lidí, kteří se dostali v poslední době do finančních problémů. Také se obávám, že mě může postihnout situace, kdy nebudeme schopni finančně utáhnout domácnost a rodinný rozpočet. Existuje proti tomu nějaká pojistka?

Je pravda, že mnoho zaměstnavatelů postihl pokles zakázek či úbytek zákazníků v souvislosti s covid-19. To vede nebo může vést i k propouštění a zdaleka ne každý člověk najde obratem odpovídající pracovní pozici a ohodnocení u jiného zaměstnavatele. 64 % lidí se aktuálně bojí finančních ztrát, 56 % se obává ztráty práce, říká aktuální průzkum BNP Paribas Cardif. Proto při sjednání úvěru vždy doporučujeme sjednání pojištění schopnosti splácet. Vedle toho existuje i možnost pojištění pravidelných výdajů, kdy si člověk pojišťuje ochranu rodinného rozpočtu. Pojištění je určeno hlavně na zajištění pravidelných měsíčních výdajů, například za energie, plyn, vodu, internet a další.

 

Vztahuje se pojištění schopnosti splácet půjčku na ztrátu práce, i když je ukončena dohodou?

 

Pojištění schopnosti splácet pomáhá také v případě ztráty zaměstnání. Toto pojištění se nevztahuje pouze na případy, kdy dostanete výpověď, ale v některých případech také na situace, kdy se zaměstnavatel s vámi domluví.

Plnění dostanete nejen v případě výpovědi zaměstnavatelem, ale také při ukončení pracovního poměru dohodou například kvůli organizačním změnám nebo pro nadbytečnost či například z důvodu zhoršení zdravotního stavu zaměstnance. Je proto důležité, aby v případě ukončení pracovního poměru dohodou byly tyto důvody vždy uvedeny. Pokud pojištěný člověk přijde o práci, pojišťovna za něj hradí jeho měsíční splátky úvěru po dobu, než si práci najde.

 

Odpovídá: Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovna

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.