« Zpět

Aktuální trendy ve financích – superplatformy a udržitelný přístup

| 23. září 2021 - 9:00 | Zprávy

Aktuálním trendem světových financí jsou superplatformy, které sdružují pomocí digitálních řešení ve svém ekosystému širokou škálu služeb pro své klienty. Spolu s udržitelným přístupem k financím dnes představují téma, na které se upírá pozornost většiny finančního světa.

Superplatformy

Superplatformy nebo také superaplikace pomáhají uživateli tak, že nemusí hledat jiné aplikace, ale všechny funkce jsou na jednom místě. „Superaplikace jsou místem, kde si zákazník může snadno nakoupit, objednat jídlo a vyřídit platby v rámci jedné aplikace. To je trend, který již dnes určuje progresivní ekonomiky jihovýchodní Asie a jistě se brzy ohlásí i u nás,“ říká Karel Kotoun, senior manažer v oblasti finančních služeb Accenture ČR.

Nejvhodnějším příkladem je fintech Alipay působící na obrovských trzích v Číně a Indii. Umožňuje uživatelům platit, chatovat s přáteli, požádat si o půjčku, sledovat svou uhlíkovou stopu či hrát online hry. Síla růstového potenciálu superaplikací je v Čechách umocněna Otevřeným bankovnictvím (Open Banking PSD2), bankovní identitou (Sonia), ale zároveň také tlakem od GAAFA (Google, Amazon, Alibaba, Facebook, Apple) společností, které čím dál tím více zasahují do finančního sektoru.

 

Zdroj obrázku Superplatformy: Stocksbnb

 

Udržitelné finance - ESG investování

Snaha o snižování emisí skleníkových plynů finanční sektor ještě do nedávna míjela. I to se ale nyní mění prostřednictvím efektivnějšího způsobu ocenění externalit spjatých s emisemi skleníkových plynů.

ESG investování je způsob investování, který zohledňuje dlouhodobý vliv dané investice z pohledu dopadu na životní prostředí (E), populaci (S) a řízení dané společnosti (G). ESG investování se tedy zaměřuje na nefinanční faktory, které jsou posléze důležitým vstupem pro posuzování rizik při investičním rozhodování. Na akciových trzích lze porovnávat společnosti podle tzv. ESG skóre, které zohledňuje výše zmíněné faktory.

Zajímavým jevem je, že ve srovnání s jinými mají společnosti s vyšším ESG skóre v průměru vyšší výnos. Konkrétně evropské společnosti s vyšším ESG skóre mají menší náchylnost ke snižování výnosů. Na druhou stranu americké společnosti mají tendenci mít menší volatilitu.

„Příkladem úspěšných fintech startupů z této oblasti jsou například OpenInvest, Portfolia, Jupiter či FiniteCarbon. Všechny tyto společnosti se vyznačují snahou poskytnout udržitelné produkty pro své zákazníky,“ uzavírá Karel Kotoun z Accenture ČR.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.